Innovatie & Strategie

Personal Tech
MBP

Apple frustreert reparatie Macs door derden

MacBook Pro-reparaties door derden worden effectief aan banden gelegd door bedrijfseigen software van Apple.

© Apple
5 oktober 2018

MacBook Pro-reparaties door derden worden effectief aan banden gelegd door bedrijfseigen software van Apple.

De hardware van Apple's MacBook Pro-laptops wordt ook qua reparaties beschermd door een softwarecontrole die niet iedereen mag uitvoeren. De benodigde diagnostische software is bedrijfseigen en niet beschikbaar voor willekeurige partijen. Interne Apple-documenten hierover zijn nu uitgelekt.

Onafhankelijke reparateurs worden door nieuwe softwarediagnostiek voor Apple-hardware in wezen buiten spel gezet. Na hardwarewerk is bij MacBook Pro-modellen met de T2-beveiligingsprocessor nog een softwarematige stap vereist. Het niet uitvoeren daarvan levert een niet-werkend systeem op, en dus een onvolledige reparatie. Dit staat vermeld in documentatie die is verspreid onder geautoriseerde serviceproviders die zijn aangesloten bij Apple.

Componentencontrole

Deze informatie is uitgelekt naar de Amerikaanse Apple-nieuwssite MacRumors. De T2-chip is een Apple-eigen ARM-processor die is verwerkt in de 2018-modellen van de MacBook Pro, en ook in de iMac Pro. Deze Mac-systemen functioneren niet meer als er reparatie- of vervangingswerk is verricht aan verschillende interne componenten.

Bij de MacBook Pro gaat het om de display-elektronica, het moederbord, het toetsenbord- en touchpaddeel van de behuizing, en het logic board voor de vingerafdruklezer Touch ID. Laatstgenoemde is al direct gekoppeld aan de T2, waarmee Apple inlogs op Macs maar ook op bijbehorende iCloud-accounts beveiligt. Bij de iMac Pro gaat het om het moederbord en de ingebouwde flash-opslag. De T2-processor stuurt ook andere componenten aan waaronder de system management controller en de SSD-controller.

Beperkt beschikbaar

Een volledig werkende Mac is pas weer mogelijk na het draaien van de Apple Service Toolkit 2 (AST 2). Deze systeemconfiguratie-suite mag alleen worden gedraaid door Apple of door een lid van Apple's Authorized Service Provider repair program. Technieuwssite Motherboard heeft nog een interne Apple-presentatie in handen gekregen voor training in dit pakket wat qua reparaties effectief een softwareslot is. AST (versie 2 maar ook 1) is alleen beschikbaar voor werknemers bij dienstverleners die door Apple zijn geautoriseerd.

8
Reacties
P de Ruiter 18 oktober 2018 12:14

Een handje vol pc gebruikers laat zijn pc herstellen bij een niet geautoriseerd bedrijf, net als je auto de meeste gaan naar de dealers voor reparaties, pas als die ouder is ga je naar een niet merkdealer met Bovag en daarna pas naar de garage om de hoek.
Laten nou de dealers ook ge certificeerde zijn en met eigen tools de reparatie aan auto doen en weer vrij geven, de Bovag dealer onder voorwaarde de gage om de hoek niet.
Met wit en bruin goed net zo. Dus wat is het punt?

Eddie Franconi 07 oktober 2018 23:28

Alsof de rest t zo goed doet, it's all about the money.

M. Commandeur 07 oktober 2018 22:05

Ik vergat er nog een paar:
- Applc-gebruikers steunen het duurste bedrijf op aarde
- het duurste bedrijf: ja omdat ze zulke goeie spullen maken niet vanwege Applc's handelsgeest
...

M. Commandeur 07 oktober 2018 22:00

Ik vrees dat we de Applc-gebruikers niet gaan overtuigen:
- zij hebben het meeste geld besteed aan hun dus exclusieve onovertroffen produkt
- de Applc computer komt niet uit prularia-land: China
- met de arbeidsomstandigheden in de Applc-fabrieken is alles in orde
- eigenlijk heeft de Applc nooit problemen dus is bovenstaand verhaal sowieso n.v.t.
- Linux komt uit hetzelfde nest (Unix) maar is Open dus kan niet goed zijn
- zij leven in hun eigen wereld: een luxe gevangenis
- de rest van de wereld gebruikt inferieur spul
Zinloos dus.

Marc Mommers 06 oktober 2018 10:12

Dat is de reden dat ik er nooit in trap om apple te kopen. Gewoon overgewaardeerd spul met matige technische specificaties. Altijd de hoofdprijs vragen , en minimale garantie geven. Maar ja de kudde blijft het kopen want het is hip om te hebben. Maar ja mensen worden graag opgelicht.

Gysels Eugene 06 oktober 2018 01:33

Zo, dus een Apple computer die ik betaald heb moet ik door Apple laten maken anders werkt het OS niet meer? Dat is pure afzetterij en ik vraag mij af of dit wel wettelijk toelaatbaar is. Apple's troef is enkel het OS, welk overigens een afgeleide van het in 1969 ontwikkelde, dus stokoude, Unix is. De hardware is géén sikkepit beter dat een redelijk Windows of Linux configuratie. Voor mij is het simpel, indien ik iets koop en na de wettelijke garantie-termijn gaat dat toestel stuk dan heb ik het recht om dat zelf te herstellen, een softwareslot is dus gewoon onwettelijk. En met firma's die de wet als een vodje papier bekijken wens ik niets te maken te hebben, ik werk dan wel met een Windows + Linux + Chromebook... die herstel ik allemaal zelf zonder Apple-zever!

Edwin 05 oktober 2018 15:19

Ik snap wel dat Apple producten niet meer gerepareerd kunnen worden door het gemiddelde belwinkeltje.
Mensen worden getild met Chinese imitatie-onderdelen voor een originele prijs.
En dan maar gek vinden dat de imitatieonderdelen vervolgens snel kapot gaan (of ontploffen).

Dat de prijs voor dat soort reparaties omlaag mag ben ik het overigens wel mee eens.

Jorrit 05 oktober 2018 14:54

Weer een reden om nooit meer Apple producten aan te schaffen. Dit is gewonnen winkelnering en geeft Apple een monopoliepositie op het repareren van hardware die ze geproduceerd hebben en daarmee de mogelijkheid om bedragen te vragen voor reparatie die niet in verhouding staan tot het defect. Er moeten wetten komen tegen door soort praktijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.