Innovatie & Strategie

Apps
Apple App Store

Apple financiert lobbygroep 'voor kleine app-makers'

Lobbywerk tégen wetten die app-makers vrijheid en voordeel beloven.

© Apple
20 september 2022

Lobbywerk tégen wetten die app-makers vrijheid en voordeel beloven.

Het grote Apple blijkt de financierende kracht te zijn achter een Amerikaanse lobbygroep die zich presenteert als voorvechter van de belangen van kleine app-ontwikkelaars. De iPhone-maker en App Store-uitbater is goed voor meer dan de helft van de financiering en is zelf geen lid. Achter de schermen zou Apple een bepalende rol spelen, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van insiders.

Terwijl lobbygroep The App Association formeel opkomt voor kleinere techbedrijven, lijkt het in de praktijk de belangen van Apple te dienen, schrijft Bloomberg. Zo blijkt deze groep zich in te spannen tegen wetgeving die de dominante positie van de officiële App Store voor iOS kunnen aantasten. Een concreet voorbeeld is verzet tegen de Open App Markets Act, die developers het recht op alternatieve betalingssystemen moeten geven. Daarmee valt dan de verplichte afdracht van 15 tot 30% aan app-inkomsten te vermijden; de zogeheten app-taks.

Eigen apps voortrekken

Een ander voorbeeld waarin Apple's belang prevaleert boven dat van de officiële achterban is verzet tegen de American Innovation and Choice Online Act. Dat wetsvoorstel zou appstores en andere grote online-platform verbieden om hun eigen producten voorrangspositie te geven boven die van concurrenten. Deze praktijk benadeelt kleinere app-makers die hierdoor slecht te vinden zijn en die vanwege gebrek aan naamsbekendheid ook niet door eindgebruikers actief gezocht worden.

Allebei deze voorgestelde wetten zijn vooralsnog gestrand, door verzet vanuit grote techbedrijven, schrijft Ars Technica. The App Association (ook bekend onder de naam ACT) is actief bezig met overheidszaken die betrekking hebben op Apple en diens lucratieve App Store. Zo hebben vertegenwoordigers van ACT met regelmaat getuigd in het Amerikaanse Congres, zijn er in rechtszaken Apple-vriendelijke verklaringen ingediend, en worden er jaarlijkse ontmoetingen gefaciliteerd tussen wetgevers en developers.

Miljoenenkwestie (voor miljardenbelang)

Ondertussen heeft ACT tegenover Bloomberg bevestigd dat meer dan de helft van zijn financiering afkomstig is van Apple. Het Amerikaanse persbureau meldt op basis van voormalige ACT-werknemers dat het daadwerkelijke percentage van Apple's bijdrage aan de lobbygroep flink boven de 50% zit. In 2020 bedroeg de totale financiering ruim 9 miljoen dollar. In datzelfde jaar heeft Apple naar schatting 72,3 miljard dollar omzet gehaald uit zijn App Store. Dat is vorig jaar gestegen naar 85,1 miljard dollar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.