Overslaan en naar de inhoud gaan

APK's niet langer de standaard voor Play Store-apps

Wie een applicatie in de Play Store op Android wilde uitbrengen, deed dat tot nu toe door hem als Android Package Kit (APK) aan te leveren. Maar vanaf augustus dit jaar wordt dat niet langer geaccepteerd. Google heeft aangekondigd dat nieuwe apps vanaf dan als Android App Bundle (AAB) aangeleverd moeten worden.
Android mascotte
© Google
Google

De Android App Bundle werd al in 2018 geïntroduceerd en biedt volgens Google zelf vele voordelen. Het bedrijf stelt bijvoorbeeld dat dit format de apps kleiner maakt en sneller te installeren. The Verge merkt echter op dat alleen de Play Store het AAB-format gebruikt. Wie zijn app dus ook buiten de Play Store om wil distribueren op Android - bijvoorbeeld via een eigen website - moet daarvoor alsnog een APK gebruiken. In de praktijk kan dat dus betekenen dat developers hun apps in twee formats moeten distribueren.

Microsoft liet onlangs bovendien weten dat Windows 11 ook Android-apps gaat aanbieden, zowel sideloading als via de Amazon Appstore. Maar ook hier gaat het om APK's, wat kan betekenen dat er minder Android-apps beschikbaar worden op Windows 11.

Nieuwe apps als AAB

De omschakeling naar AAB's wordt vanaf augustus dit jaar gemaakt. Vanaf dan moeten alle nieuwe apps die in de Play Store gepubliceerd worden in dit format aangeleverd worden, in plaats van als APK. Bestaande apps kunnen wel als APK aanwezig blijven en mogen ook op deze manier updates uit blijven rollen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in