Development

Software-ontwikkeling
Android

APK's niet langer de standaard voor Play Store-apps

Android-apps moeten voortaan als Android App Bundle aangeleverd worden.

© Google
1 juli 2021

Android-apps moeten voortaan als Android App Bundle aangeleverd worden.

Wie een applicatie in de Play Store op Android wilde uitbrengen, deed dat tot nu toe door hem als Android Package Kit (APK) aan te leveren. Maar vanaf augustus dit jaar wordt dat niet langer geaccepteerd. Google heeft aangekondigd dat nieuwe apps vanaf dan als Android App Bundle (AAB) aangeleverd moeten worden.

De Android App Bundle werd al in 2018 geïntroduceerd en biedt volgens Google zelf vele voordelen. Het bedrijf stelt bijvoorbeeld dat dit format de apps kleiner maakt en sneller te installeren. The Verge merkt echter op dat alleen de Play Store het AAB-format gebruikt. Wie zijn app dus ook buiten de Play Store om wil distribueren op Android - bijvoorbeeld via een eigen website - moet daarvoor alsnog een APK gebruiken. In de praktijk kan dat dus betekenen dat developers hun apps in twee formats moeten distribueren. 

Microsoft liet onlangs bovendien weten dat Windows 11 ook Android-apps gaat aanbieden, zowel sideloading als via de Amazon Appstore. Maar ook hier gaat het om APK's, wat kan betekenen dat er minder Android-apps beschikbaar worden op Windows 11.

Nieuwe apps als AAB

De omschakeling naar AAB's wordt vanaf augustus dit jaar gemaakt. Vanaf dan moeten alle nieuwe apps die in de Play Store gepubliceerd worden in dit format aangeleverd worden, in plaats van als APK. Bestaande apps kunnen wel als APK aanwezig blijven en mogen ook op deze manier updates uit blijven rollen. 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.