Beheer

Juridische zaken
Autoriteit Persoonsgegevens

AP keurt gedragscode IT branchevereniging goed

Eerste AVG-gedragscode nagenoeg een feit.

13 augustus 2019

Eerste AVG-gedragscode nagenoeg een feit.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is akkoord met voorstellen van NLdigital (voorheen Nederland ICT) voor een gedragscode met betrekking tot de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De branchevereniging voor IT-bedrijven introduceerde de Data Pro-gedragscode voor verwerkers in mei vorig jaar. Sindsdien heeft de organisatie samengewerkt met de AP om de code te optimaliseren. Nu start een consultatieperiode van zes weken waarin burgers, bedrijfsleven en belangengroeperingen nog op- en aanmerkingen kunnen geven.

IT-bedrijven kunnen de gedragscode onderschrijven door zich te certificeren bij de Nederlandse branchevereniging. Voor zo'n certificering gaat een externe auditor aan de slag om de eigen invulling van de Data Pro Code door de organisatie te controleren. Daarbij doet de auditor ook risicoanalyses. Enkele bedrijven hebben de certificering al doorlopen. NLdigital gaat ook een orgaan opzetten dat de gecertificeerde bedrijven gaat controleren op naleving van de gedragscode.

Als na de consultatieronde de Data Pro Code een definitieve goedkeuring krijgt, zou dat de eerste AVG-gedragscode zijn die in Nederland van kracht wordt. De AP moedigt brancheverenigingen aan om voor hun eigen sector een dergelijke code op te stellen en voor te leggen aan de toezichthouder.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.