Overslaan en naar de inhoud gaan

Android komt komende maand naar Windows

Microsoft brengt in februari een publieke testversie uit van zijn systeem om Android-apps te laten draaien op Windows. Topman Panos Panay laat dit los in een blogpost over aankomende veranderingen voor Windows 11. De ondersteuning voor Android-apps is al geruime tijd een speerpunt van Microsoft.
nextgen Windows
© Microsoft
Microsoft

De eerste grote update voor Windows 11 staat op stapel om komende maand uit te komen. Microsoft-topmanager Panos Panay, die verantwoordelijk is voor Windows, blogt over "nieuwe ervaringen" die het bedrijf naar gebruikers gaat brengen. Daaronder bevindt zich ook een publieke preview van ingebouwde software waarmee Android-apps zijn te gebruiken op Windows 11. Het gaat echter niet om zomaar alle Android-apps.

Apps via Amazon

Microsoft heeft voor zijn lang geplande omarming van Android-apps namelijk een alliantie gesloten met Amazon. Die webwinkel en tabletmaker heeft voor zijn eigen Android-aftakking een 'bijbehorende' appstore waarin app-developers hun producten ook kunnen plaatsen. Dit dus naast de Play Store van Android-maker Google. De Amazon-appstore doet straks dienst als 'Android-afdeling' in de Microsoft Store, waarin Windows-gebruikers apps kunnen halen.

Panay noemt onderaan in zijn blogpost naast partner Amazon ook processormaker Intel, die heeft meegewerkt aan het mogelijk maken van Android-apps op Windows. Het Android-besturingssysteem is immers voor ARM-processors gemaakt en apps die daar op draaien, kunnen (ondanks de platformonafhankelijke aard van het daarbij ook gebruikte Java) niet zomaar op een besturingssysteem voor x64-chips zoals die van Intel draaien.

Apple, Intel, ARM inside

Apple heeft speciale chipvoorzieningen getroffen in zijn M1-processors voor zijn 'andersom-aanpak' om macOS-apps voor Intel-Macs te draaien op de zelfontworpen M1 ARM-chips. Microsoft werkt al geruime tijd ook aan deze vorm van app-compatibiliteit, om het magere aanbod van apps voor de ARM-variant van Windows te kunnen versterken met het rijkere pallet aan reguliere x64-apps voor Windows. Overigens heeft Intel in juni 2017 dreigende taal geuit over Microsofts chipplannen in samenwerking met ARM-reus Qualcomm.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in