Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD ondanks omzetdaling optimistisch

Dat maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2011. De omzet kroop van jaar op jaar met 2,6 procent omhoog naar 1,69 miljard dollar. Werd een jaar eerder nog een winst van 375 miljoen dollar gemaakt, nu moest AMD een verlies van 177 miljoen dollar incasseren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het verlies is onder meer te wijten aan een afschrijving van 209 miljoen dollar op AMD's belang in Globalfoundries, de verzelfstandigde productietak van het bedrijf. AMD bezit nog 8,8 procent van de aandelen in Globalfoundries.

Verder nam AMD een eenmalige last van 98 miljoen dollar voor herstructurering. Het bedrijf zette in december al de tering naar de nering door ongeveer 10 procent van het personeel de wacht aan te zeggen. Afgezien van de eenmalige lasten zou onderaan de streep een winst van 138 miljoen dollar hebben gestaan.

Tekort aan harde schijven raakt indirect ook AMD

Naast de afschrijving voert AMD als oorzaak voor de zwakke resultaten aan dat het wereldwijde tekort aan harde schijven ook gevolgen heeft voor de vraag naar andere pc-componenten, zoals de centrale processors (CPU's) en grafische processors (GPU's) die AMD maakt. Dezelfde geluiden zijn deze week bij concurrent Nvidia te vernemen. De schaarste aan harddisks vormt de nasleep van overstromingen in Thailand, een belangrijk productieland voor harde schijven.

Topman Read ziet ook lichtpuntjes

De van Lenovo afkomstige topman Rory Read, die vorig jaar zomer aantrad, ziet ook lichtpuntjes. Globalfoundries slaagde er in het vierde kwartaal in 80 procent meer 32-nanometerchips te produceren dan in het kwartaal ervoor. De fabricage van dit type geavanceerde chips was moeizaam op gang gekomen waardoor AMD niet aan de vraag kon voldoen.

AMD verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal met circa 8 procent zal dalen in vergelijking met het vierde kwartaal. Maar het zou ook 5 of 11 procent kunnen worden. Concurrent Intel temperde zijn verwachtingen voor het huidige kwartaal al in december.

Introductie laptopchip Trinity ligt op schema

Topman Read heeft hoge verwachtingen van de Radeon HD 7970, een nieuwe GPU die in december is geïntroduceerd. Hij zei verder dat AMD op schema ligt met de ontwikkeling van een volgende generatie mobiele processors, codenaam Trinity. De chips zullen maar half zoveel energie gebruiken als hun voorgangers, lichtere en plattere laptops (ultrabooks) mogelijk maken en in versies met 2 of 4 kernen leverbaar zijn. Trinity moet medio dit jaar op de markt komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in