Overslaan en naar de inhoud gaan

Nvidia: Tekort harddisks treft ook grafische chips

Nvidia gaat nu uit van een kwartaalomzet van 950 miljoen dollar. In november, bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal, zei het bedrijf nog op een omzet van 1,07 miljard dollar over het vierde kwartaal te rekenen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De voortdurende schaarste aan harde schijven is een uitvloeisel van de overstromingen die Thailand vorig jaar troffen. Veel bedrijven hebben fabrieken voor harddisks in Thailand, die door de natuurramp hun productie moesten verminderen of stilleggen. Het tekort aan fabricagecapaciteit zal naar verwachting nog tot ver in 2012 gevolgen hebben voor beschikbaarheid en prijzen.

Pc-fabrikanten kopen minder grafische processors in

Indirect blijft de schaarste aan harde schijven effect hebben op leveranciers van andere pc-componenten. Nvidia zei dinsdag dat sommige computerfabrikanten hierdoor minder complete systemen kunnen afleveren, waardoor ze bijvoorbeeld ook minder centrale en grafische processors nodig hebben.

Een ander effect van de prijsstijging voor harddisks is dat sommige pc-fabrikanten ervoor kiezen bepaalde modellen niet met een krachtige grafische kaart uit te rusten maar met een simpelere, in de CPU of chipset geïntegreerde grafische processor. Daardoor kan de totale systeemprijs binnen de perken blijven.

Ook AMD, de belangrijkste concurrent van Nvidia op het gebied van GPU's, maakte dinsdag bekend dat het tekort aan harde schijven in het lopende kwartaal tot een omzetdaling zal leiden.

Verkoop Tegra 2 daalt sneller dan voorzien

Nvidia voert als andere oorzaak van de bijgestelde omzetprognose aan dat de verkoop van zijn Tegra 2-processor sneller daalt dan was voorzien. Dat zou een gevolg zijn van de aankondiging van de nieuwe Tegra 3, waarvan de productie dit kwartaal op gang moet komen. De Tegra's zijn bestemd voor mobiele apparatuur zoals smartphones en tabletcomputers, maar bijvoorbeeld ook voor 'infotainment'-systemen in luxe auto's.

Op 15 februari presenteert Nvidia de cijfers over het vierde kwartaal, dat op 29 januari wordt afgesloten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in