Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Chromium (Material Icon)

Alle Chromium-gebaseerde browsers worden een stuk sneller

Chrome 91 presteert 23% beter.

© Chromium
31 mei 2021

Chrome 91 presteert 23% beter.

Google heeft een nieuwe JavaScript-compiler genaamd Sparkplug geïntroduceerd die de verwerking van JavaScript-code merkbaar sneller maakt. De nieuwe compiler is beschikbaar voor alle Chromium-gebaseerde browsers, dus ook voor Microsofts Edge-browser. Google introduceert Sparkplug in Chrome-versie 91 die sinds afgelopen dinsdag beschikbaar is.

Sparkplug zorgt er volgens Google voor dat Chrome 91 maar liefst 23% beter presteert dan zijn voorganger. De meeste webpagina's maken gebruik van JavaScript en één van de belangrijkste elementen in het presteren van een browser is de verwerking van JavaScript, stelt Google in een blogpost.

17 jaar aan CPU-tijd

In Chrome is het de V8 JavaScript engine die deze taak uitvoert. De Sparkplug-compiler voert zijn taak uit tussen de V8 Ignition bytecode interpreter en de TurboFan optimizing compiler.

De versnelling is voor een belangrijk deel te danken aan het hergebruik van compilertaken die al zijn uitgevoerd door de Ignition interpreter. In plaats van de JavaScript-broncode te gebruiken, voert Sparkplug zijn taken uit op de bytecode die de Ignition interpreter levert. De aanpak zou volgens Google per dag 17 jaar aan CPU-tijd van gebruikers schelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.