Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse developers gebruiken vaak JavaScript, maar werken liever met Python

JavaScript is de meest gebruikte programmeertaal onder Nederlandse softwareontwikkelaars. Maar daar kan in de toekomst verandering in komen: een meerderheid wil in het vervolg met Python gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van online banenmarkt OfferZen onder 501 developers in Nederland.
Python
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Een groot deel van de Nederlandse ontwikkelaars begon op jonge leeftijd al met programmeren, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 57% was jonger dan 18 jaar bij de start met programmeren. Ook opvallend is dat 44% dit zichzelf aanleerde.

Omdat ontwikkelingen binnen ICT erg snel gaan, is het belangrijk om ook later in de carrière te blijven leren. De meeste ontwikkelaars willen dat ook graag doen, bijvoorbeeld om de programmeervaardigheden te onderhouden. 57% van de respondenten ziet programmeren bovendien als hobby, waardoor ze dit ook buiten werktijd doen.

Seniors leren meer

Opvallend is dat het vooral de junior developers zijn die nieuwe programmeertalen aan willen leren, terwijl het vooral de senior developers zijn die dit in de praktijk ook doen. De senior developers zien programmeren ook vaker als hobby, stelt OfferZen. Mogelijk dat zij daarom dus eerder aan de slag gaan met een nieuwe taal. 

Binnen het werk zien vrijwel alle ontwikkelaars - ongeacht hun niveau - het aangaan van nieuwe en uitdagende projecten als de belangrijkste mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Op welk punt een programmeur zichzelf verder wil ontwikkelen, verschilt echter wel per niveau. Beginnende developers geven de prioriteit aan mentor- en trainingsprogramma's, terwijl ervaren ontwikkelaars liever nieuwe programmeertalen en frameworks aanleren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in