Overslaan en naar de inhoud gaan

Alexander Pechtold en Marleen Stikker in nieuwe raad van advies AP

Voormalig D66-voorman Alexander Pechtold is benoemd tot voorzitter van de nieuwe raad van advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Andere nieuwe leden van de raad zijn Marleen Stikker en Erik Tjong Tjin Tai.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Autoriteit Persoonsgegevens
Autoriteit Persoonsgegevens

De raad van advies van de AP voorziet de toezichthouder gevraagd en ongevraagd van advies over de missie, visie, ambitie en strategie van de toezichthouder. Leden worden voor verschillende periodes benoemd, zodat niet iedereen tegelijkertijd vertrekt.

De nieuwe raad van advies is afgelopen maandag officieel benoemd door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, meldt de AP op zijn website. Pechtold is daarbij benoemd als voorzitter. Hij zat eerder als lijsttrekker van D66 in de Tweede Kamer. Tegenwoordig is hij algemeen directeur van het CBR. De bedoeling is dat Pechtold vier jaar lang voorzitter blijft van de raad van advies.

Stikker en Tjong Tjin Tai zijn beiden voor een periode van drie jaar tot lid van de raad benoemd. Stikker is oprichter en directeur van Waag Future Lab voor design en technologie. Ook is ze onder meer professor of practice bij de Hogeschool van Amsterdam, lid van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie, en lid van de Amsterdam Economic Board. Stikker schreef in 2019 daarnaast het boek 'Het internet is stuk'.

Tjong Tjin Tai is hoogleraar privaatrecht aan de Tilburg University, en voorzitter van de Commissie Cassatie in het belang der wet. 

Terugkerende leden

Naast Stikker en Tjong Tjin Tai zijn ook Jeannine Peek en Tjibbe Joustra benoemd tot leden van de raad. Zij waren allebei al eerder actief binnen de raad. Peek is algemeen directeur van Dell Technologies Nederland en bestuurslid bij NLdigital en Stichting Nationaal Register. Daarnaast is ze lid van de raad van toezicht van het SIDN, Boegbeeld ICT voor de Topsector ICT en ambassadeur voor de Universiteit Twente. Peek is voor een periode van twee jaar benoemd.

Joustra - die nu voor een periode van een jaar benoemd is - werkte eerder als voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Nu is hij onder meer voorzitter van Agri NL, voorzitter van de raad van toezicht bij de NPO en voorzitter van de Stichting Veiligheid en Maatschappij. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in