Beheer

Privacy
inlichtingendienst

AIVD hackt liever dan te tappen

Grootschalig tappen zoals wordt gevreesd in de 'sleepnet'-wet (Wiv) is helemaal niet zo aantrekkelijk voor inlichtingendiensten.

© Shutterstock
2 februari 2018

Grootschalig tappen zoals wordt gevreesd in de 'sleepnet'-wet (Wiv) is helemaal niet zo aantrekkelijk voor inlichtingendiensten.

Inlichtingendiensten MIVD en AIVD willen veel liever de eigen hackers inzetten om informatie te ontfutselen aan potentiële terroristen of om andere misstanden te voorkomen.

Dat concludeert Volkskrant-journalist Huib Modderkolk vanmorgen in een analyse. Daarmee concentreert het debat over de nieuwe wet op de inlichtingendiensten (Wiv) zich op het verkeerde onderwerp. Critici maken zich zorgen over het grootschalig aftappen van glasvezelnetwerken. Maar dat is helemaal niet zo aantrekkelijk voor de inlichtingendiensten. Het verkeer daarover is vaak versleuteld en zoeken in de berg informatie is lastig.

Hacken is veel aantrekkelijker, heeft minder juridische implicaties en levert potentieel veel meer inbreuk op de privacy van de omgeving van degene waar de inlichtingendiensten belangstelling voor hebben. Toch gaat het debat daar nauwelijks over. Sterker nog, het optreden van AIVD-chef Rob Bertholee bij College Tour bijvoorbeeld, was er op gericht de aandacht zo veel mogelijk op het onderscheppen van verkeer op glasvezelnetten te richten en weg te leiden van de activiteiten van de AIVD-hackers.

AIVD zit al in honderden computers

Maar de inlichtingendiensten hacken al vol op. Volgens bronnen die de Volkskrant aanhaalt, zitten de hackers van de AIVD al in honderden computers in Nederland en ver daarbuiten. Een tipje van de sluier werd opgelicht met het succes dat de AIVD boekte met de infiltratie van de Russische hackersgroep Cozy Bear en diens beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Het hacken gebeurt al sinds 2013 blijkt uit een uitgelekt gesprek tussen specialisten van de Nederlandse inlichtingendiensten en diens Amerikaanse evenknie NSA. De Nederlanders vertellen daarin trots hoe ze zich toegang hebben verschaft tot diverse Nederlandse webfora. Dat onderzoek is gericht op terroristen, maar en passant worden berichten van veel onschuldigen ook bekeken.

Inbreken in computers, tablets en smartphones heeft het voordeel dat je als inlichtingenofficier dicht bij de bron komt en minder last hebt van allerlei versleutelingen. Maar als het doelwit zijn zaakjes goed afgeschermd heeft, kan dat alsnog een probleem zijn. Een alternatief is dan de computers van mensen in de sociale omgeving van het doelwit te hacken. Op dit moment mogen de diensten dat formeel nog niet, maar de nieuwe wet creëert daar wel mogelijkheden voor.

4
Reacties
ANTIAIVD 06 september 2018 17:22

De hackers van de AIVD zijn opzichzelf niet zo goed hoor zoals beweerd wordt.
De AIVD betaalt met onze belastingcentjes voor hacks die hackers in het buitenland grotendeels maken. De AIVD is niet veel anders dan een criminele organisatie maar dan voor de staat dit doet.Indien jullie veilig willen zijn voor de hackers van de AIVD dien je bij je ISP (internet service provider) te zijn want deze kunnen je netwerk monitoren en een indringer spotten. Dan doen ze in de realiteit niet. Je krijgt een modem van ze mee met hun configuraties erop en je kan niet monitoren wat er op network niveau gebeurd. Om iemand te kunnen hacken zonder social engineering (de manier hoe de AIVD hackt) dien je door de netwerk laag te penetreren.
Ik heb de hackers van de AIVD terug gehacked in maart en zo kan ik het verhaal doen dat ik hier doe. De reden dat de AIVD liever hackt ipv aftappen is ook dat de AIVD hele zware machines moet inzetten om encryptie te breken.

FB 02 februari 2018 17:58

@Peter,
en nu ben ik benieuwd.
Hoe heten die keyloggers en hoe vind je die.
Als het bij jou bestaat, dan misschien bij iedereen.
help ons dus om de keyloggers te vinden en hier te rapporteren.

Mvg

Robin Caron 02 februari 2018 16:03

Het is niet óf, óf maar én én. Waarom heb ik altijd het idee dat een artikel over WIV niet ver genoeg gaat? Zie de voorstellen voor een betere wet hier bij Bits of Freedom: https://eenbeterewet.nl
Vanaf 28min15 over sleepwet en democratie, nepnieuws en de AIVD-hack: https://www.cafeweltschmerz.nl/de-gevaarlijke-onzin-van-de-mainstream-m…
Meer achtergronden (ook filosofisch) die veel media verzwijgen of wegspinnen: https://www.scoop.it/t/sleepwet
Juridisch: https://www.nu.nl/internet/5110868/britse-aftapwet-volgens-rechter-ille… en https://www.theregister.co.uk/2017/11/07/ukgovs_mass_surveillance_regim…
Ik vraag journalisten persoonlijk en internet-serviceproviders (ISP's) als bedrijf of ze ethisch nog langer collaborateurs van de macht willen zijn en lezers en klanten willen verliezen.

Peter 02 februari 2018 13:28

Ik heb niets te verbergen maar weten degenen die mij hacken dat?

Ik neem aan van wel maar waarom vind ik dan toch telkens weer keyloggers in mijn computers en telefoons?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.