Beheer

Security
hacker

Nederlandse AIVD spil in onderzoek Russische hack VS

Hackers van de AIVD speelden een cruciale rol bij ontmaskering van de inbraak bij de Democratische partij.

© Pixabay CC0
26 januari 2018

Hackers van de AIVD speelden een cruciale rol bij ontmaskering van de inbraak bij de Democratische partij.

Min of meer bij toeval verschafte een hacker van de AIVD zich in 2014 toegang tot een netwerk van Russische hackers die later doelbewust de Amerikaanse verkiezingen zouden proberen te beïnvloeden.

De Volkskrant en Nieuwsuur brengen dit verhaal vandaag op basis van gesprekken met anonieme bronnen binnen de inlichtingendiensten in Nederland en de Verenigde Staten. De groep Russische hackers staat bekend als Cosy Bear. De AIVD-hackers gaan zorgvuldig te werk en weten ruim een jaar tot 2,5 jaar lang ongezien de activiteiten van Cosy Bear te volgen. Ze weten zelfs de beveiligingscamera's te hacken in het pand van waaruit de Russen opereren zodat ook personen gekoppeld kunnen worden aan de activiteiten.

Zo kon het hoofd van de AIVD Rob Bertholee onlangs met stelligheid beweren dat 'het Kremlin achter de Russcische hackactiviteiten zit'. Nadat in november 2014 de aanvallen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen heeft de AIVD de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de FBI ingelicht. Die bleken compleet verrast, maar reageren snel. In een 24 uur lange strijd weten de twee opsporingsdiensten op aanwijzing van de Nederlanders de aanvallers steeds te pas af te snijden. Volgens de Amerikaanse bronnen was het de ergste digitale aanval ooit op de Amerikaanse overheid.

Niet alle schade kon worden voorkomen. Zo slaagden de aanvallers er in via een spearphishing-actie de e-mailservers van toenmalig president Obama te bereiken, maar zij kregen geen toegang tot staatsgeheimen.

'Russische overheid betrokken bij hacks'

De Nederlandse inlichtingendienst krijgt als dank voor de informatie toegang tot technologie en informatie van de Amerikaanse inlichtingen diensten. Daarmee slaagden de Nederlandse hackers er in door te dringen tot de mobiele telefoons van hoge Russische inlichtenofficieren. Die bleken steeds wanneer Cosy Bear een aanval had gepland alvast te zoeken naar nieuws over de aankomende aanval. Daaruit blijkt volgens Amerikaanse onderzoekers dat de Russische overheid achter de aanvallen zit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.