Innovatie & Strategie

Governance
Autoriteit Persoonsgegevens

ACM, AP en AFM starten Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders

Toezichthouders versterken samen toezicht op digitale activiteiten.

13 oktober 2021

Toezichthouders versterken samen toezicht op digitale activiteiten.

Drie Nederlandse toezichthouders - de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - en het Commissariaat voor de Media zijn het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) gestart. Door via het SDT intensiever samen te werken, willen zij het toezicht op digitale activiteiten versterken.

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen komen de verschillende toezichthouders elkaar eerder tegen in hun werk, omdat de bescherming van persoonsgegevens, consumentenbescherming, de integriteit van digitale inhoud en mededinging in de digitale wereld veel nauwer met elkaar verweven zijn. "Bovendien kunnen nieuwe Europese regels leiden tot verplichtingen bij bedrijven die gevolgen hebben voor meer dan één toezichthouder. Samenwerking is dus broodnodig", zegt hij in een aankondiging

De toezichthouders gaan binnen het SDT samenwerken door kennis en ervaringen op thema's als kunstmatige intelligentie, algoritmes en en dataverwerking uit te wisselen. Daarnaast willen ze gezamenlijk investeren in kennis, expertise en competenties. Tot slot kijken de toezichthouders waar ze elkaar in handhavingstrajecten kunnen versterken, bijvoorbeeld door gezamenlijk digitale marktproblemen aan te pakken. 

Geen haantjesgedrag

Ook het Agentschap Telecom (AT) - toezichthouder op de telecommunicatie- en IT-netwerken - pleit voor meer samenwerking tussen toezichthouders. "Wij zeggen: ga volop in die samenwerkingen zitten en maak ook samen rapporten op", zei directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van AT in juni in gesprek met AG Connect. "Dat zouden we mooi vinden: één voorkant voor een rapport, maar met ieders expertise erin. Dus niet dat haantjesgedrag dat het het stempel ACM, AP of AT krijgt. Als het nodig is, is het mooi om een multidisciplinair team neer te zetten en samen een onderzoek op te pakken."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.