Loopbaan

Carriere
Developer

Aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers blijft dalen

Instroom neemt wel weer iets toe.

17 juni 2021

Instroom neemt wel weer iets toe.

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers is voor de vierde maand op rij afgenomen. In mei liepen er 4.982 WW-uitkeringen voor deze beroepsgroep, 5,6% minder dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. De instroom nam echter wel weer licht toe ten opzichte van april.

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers neemt al even af en staat sinds april dit jaar zelfs weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Toch viel de instroom in mei wel weer iets hoger: er werden 25 meer nieuwe WW-uitkeringen aan ICT'ers toegewezen dan in april. Ten opzichte van vorig jaar is echter nog wel sprake van een flinke afname. De instroom was vorige maand maar liefst 53,7% lager dan in mei 2020. 

Veel hbo'ers in WW

De meeste WW-uitkeringen onder ICT'ers zijn nog altijd voor hbo'ers. Maar liefst 1.234 uitkeringen is voor mensen van dit opleidingsniveau. Daarnaast zijn er veel mbo-ICT'ers in de WW, namelijk 1.183. Overigens neemt het aantal lopende uitkeringen onder alle opleidingsniveaus af. 

Verder valt op dat de meeste uitkeringen nog altijd worden toegewezen aan ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar, namelijk 2.462. Onder 50-plussers lopen nu 2.216 uitkeringen. 

Veel meer werkhervatting

Hoewel de uitstroom uit de WW opnieuw is afgenomen, is de uitstroom door werkhervatting wel flink toegenomen. In mei werden 276 uitkeringen stopgezet vanwege werkhervatting, waarmee het totaal aantal voor heel 2021 op 1.225 uitkomt. Net iets meer uitkeringen - 1.391 - werden dit jaar stopgezet omdat de maximale duur bereikt is.

Uit de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 ICT'ers bleek ook al dat de meeste respondenten zich nauwelijks zorgen maken over hun positie op de arbeidsmarkt. Zo zegt 59% zich geen zorgen te maken over een vacaturestop en heeft 53% geen zorgen over reorganisaties. Volgens Jelmer Schreuder, adviseur public affairs bij branchevereniging NLdigital, is dat optimisme ook wel terecht, ook al heeft de ICT-sector wel schade opgelopen door de coronacrisis. De vraag naar digitale diensten en producten is het afgelopen jaar namelijk flink toegenomen. 

“Wij zien die toegenomen vraag als een versnelling van de reeds gaande digitale transformatie, en verwachten dus ook dat die onverminderd hoog blijft. Dat zagen we ook afgelopen jaar terug in de arbeidsmarktcijfers waar ondanks corona het aantal IT'ers bleef toenemen, en de arbeidsmarkt enorm krap bleef. Dit alles neemt niet weg dat er zeker ook voor enkele bedrijven in onze sector moeilijke tijden zullen aanbreken, maar voor de individuele IT'er blijven de baankansen enorm goed", aldus Schreuder. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.