Loopbaan

Carriere
Programmeur

Aantal WW-uitkeringen voor IT'ers weer op niveau van start coronacrisis

Dalende trend in WW-uitkeringen zet door.

20 mei 2021

Dalende trend in WW-uitkeringen zet door.

Hoewel  de IT-arbeidsmarkt zich in de tweede helft van 2020 weer heeft hersteld, zijn er vorig jaar toch flink meer WW-uitkeringen aan deze beroepsgroep uitgekeerd dan vóór de coronacrisis. Maar het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen maanden stevig gedaald, waardoor het aantal lopende uitkeringen nu op ongeveer hetzelfde niveau zit als bij de start van de coronacrisis.

In totaal liepen er in april dit jaar 5.275 WW-uitkeringen voor Nederlanders met een ICT-beroep, blijkt uit cijfers van het UWV. Daarmee is nu echt sprake van een dalende trend: voor de derde maand op rij neemt het aantal uitkeringen voor ICT'ers af. Die dalende trend is bovendien zo sterk dat nu weer eenzelfde niveau bereikt is als aan de start van de coronacrisis: in maart 2020 liepen er 5.210 WW-uitkeringen voor deze beroepsgroep.

Instroom opnieuw lager

De instroom in de WW neemt zelfs al sinds januari dit jaar af en ook die trend zet door. In april werden slechts 316 nieuwe uitkeringen toegewezen aan ICT'ers. Dat is 38% minder dan in maart dit jaar en bijna 74% minder dan in april vorig jaar. De nieuwe uitkeringen in april werden vooral toegewezen aan ICT'ers op mbo-niveau: 92 uitkeringen waren voor hen. Maar ook hbo'ers hebben met 66 nieuwe uitkeringen nog een groot aandeel in de instroom in de WW.

Verder blijkt dat vooral ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar in de WW komen. In april werden 197 uitkeringen namelijk aan deze leeftijdsgroep toegewezen, terwijl slechts 73 nieuwe uitkeringen voor 50-plussers waren. Het zijn echter ook vooral de 27- tot 50-jarigen die weer uit de WW stromen: binnen deze leeftijdscategorie werden in april 447 uitkeringen stopgezet, tegenover slechts 196 onder 50-plussers. 

Maar de totale uitstroom was in april wel lager dan in maart dit jaar. De afgelopen maand werden 728 WW-uitkeringen voor ICT'ers stopgezet, wat 8,4% minder is dan in maart. De meeste uitkeringen worden bovendien nog altijd stopgezet omdat de maximale duur bereikt is. In heel 2021 werden 1.148 WW-uitkeringen om die reden stopgezet, terwijl slechts 950 uitkeringen werden beëindigd vanwege werkhervatting.

Herstel in 2021

Het UWV liet vorige maand in zijn ICT-barometer al weten dat de coronacrisis beperkt impact heeft gehad op de ICT-arbeidsmarkt. Na een kleine dip aan het begin van de crisis trok de markt namelijk snel weer aan. En ook 2021 ziet er waarschijnlijk positief uit, denkt arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV. Zij verwacht dat de markt zich dit jaar verder gaat herstellen. Het nadeel daarvan is dat de arbeidsmarkt waarschijnlijk ook erg gespannen blijft.

"Ik hoop dat het herstel zich dan ook gaat vertalen naar meer kansen voor zij-instromers. Het was voor hen even wat minder door de coronacrisis, maar het trekt nu alweer iets meer aan. En als we straks weer naar kantoor mogen, kunnen ze weer ingewerkt worden op locatie. Ik verwacht dat dat ook gaat helpen.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.