Loopbaan

Carriere
Werken

Aantal WW-uitkeringen voor IT'ers neemt ondanks coronacrisis af

Wel flink meer WW-uitkeringen in andere beroepsklassen. 

16 april 2020

Wel flink meer WW-uitkeringen in andere beroepsklassen. 

Het aantal lopende WW-uitkeringen is in maart flink gestegen, blijkt uit cijfers van het UWV. Maar ondanks de coronacrisis is het aantal IT'ers in de WW juist afgenomen ten opzichte van februari. In maart dit jaar liepen er 5.210 WW-uitkeringen in deze beroepsklasse, 3,2 procent minder dan in februari. Ten opzichte van maart vorig jaar is er zelfs sprake van een afname van 12,6 procent. 

De IT-sector lijkt in maart dus nog minder hard geraakt te zijn door de coronacrisis dan andere sectoren. Wel is zichtbaar dat zowel 50-plussers als jongere leeftijdsgroepen in de WW komen. In maart liepen er 2.431 WW-uitkeringen voor mensen tussen de 27 en 50 jaar, en 2.469 voor 50-plussers. Overigens kan één iemand meerdere WW-uitkeringen ontvangen.

Toch werden er in de eerste drie maanden van dit jaar wel meer nieuwe WW-uitkeringen voor IT'ers uitgegeven dan in het eerste kwartaal van 2019. Vorig jaar werden in deze periode 1.873 nieuwe uitkeringen uitgereikt, tegenover 1.985 dit jaar. Dat is een stijging van 6 procent. Maar ook het aantal beëindigde uitkeringen in deze periode steeg ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2020 werden 1.906 uitkeringen stopgezet, 6,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een klein deel van die WW-uitkeringen werd stopgezet vanwege werkhervatting. Dat gold voor 606 van de WW-uitkeringen voor IT'ers, wat iets minder is dan de 624 in dezelfde periode in 2019. 771 WW-uitkeringen zijn beëindigd omdat ze de maximale duur bereikt hadden. Dat is 5,6 procent meer dan in 2019.

Meer WW door coronacrisis

Hoewel er in de IT-sector dus relatief weinig nieuwe WW-uitkeringen bij zijn gekomen, heeft de coronacrisis in andere sectoren en beroepsklassen wel voor flink wat problemen gezorgd. In heel maart verstrekte het UWV 37.800 nieuwe WW-uitkeringen, 42 procent meer dan in februari. In diezelfde maand werden 27.600 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal lopende uitkeringen is dus toegenomen. Ten opzichte van februari gaat het om een toename van 4,3 procent.

"De maand maart kende twee gezichten. In de eerste helft viel de toeloop naar de WW nog mee. In de tweede helft van de maand zie je dat de arbeidsmarkt in de remmen gaat", vertelt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. Zo is een forse stijging zichtbaar in het aantal nieuwe uitkeringen in de sector horeca en catering, en in de uitzendbranche. "Voor de maand april verwachten wij een verdere stijging van het aantal WW-uitkeringen."

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.