Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal werkloze ICT'ers stabiliseert voor het eerst sinds half 2020

Het aantal werkloze ICT'ers nam aan het begin van de pandemie in 2020 iets toe, maar sinds de zomer van dat jaar is alleen maar sprake geweest van een afname. Tot nu: volgens het UWV nam het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers in september dit jaar heel licht toe ten opzichte van een maand eerder.
sollicitatiegesprek
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In totaal liepen in september dit jaar 3.332 WW-uitkeringen voor ICT'ers, 27 meer (+0,8) dan in augustus, aldus het UWV. Daarmee lijkt sprake van een stabilisatie. Ten opzichte van september 2021 is overigens nog wel sprake van een flinke afname: toen waren er nog 4.388 WW-uitkeringen voor ICT'ers.

Dat er nu iets meer WW-uitkeringen voor ICT'ers zijn, komt doordat er vorige maand flink meer nieuwe uitkeringen zijn uitgegeven aan ICT'ers. Er werden in september 475 WW-uitkeringen uitgegeven, 206 meer dan in augustus (+76,6%). Ten opzichte van september 2021 steeg de instroom met 60 WW-uitkeringen voor ICT'ers.

De uitstroom uit de WW nam afgelopen maand echter ook toe. 473 uitkeringen werden in september stopgezet, 85 meer dan in augustus. 

Slechts een fractie in de WW

Overigens beslaan deze aantallen nog altijd slechts een fractie van de ICT'ers in Nederland. Nederland telt inmiddels bijna een half miljoen IT'ers, wat betekent dat nog geen 1% van de IT'ers in de WW zit. Het zal echter nooit voorkomen dat er helemaal geen IT'ers in de WW zitten, zei UWV-arbeidsmarktexpert Jena de Wit begin dit jaar al. "Er wordt altijd wel ergens een contract niet verlengd en een bedrijf kan natuurlijk over de kop gaan.”

Het aantal IT'ers blijft tegelijkertijd alleen maar stijgen. Zo meldde arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group vorige week dat nu één op de zeventien Nederlanders op de arbeidsmarkt IT'er is, bijna een verdubbeling van het aandeel tien jaar geleden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in