Loopbaan

Carriere
IT'ers

Aandeel IT'ers afgelopen 10 jaar verdubbeld op arbeidsmarkt Nederland

1 op de 17 mensen in de Nederlandse beroepsbevolking is IT'er.

© Google
17 oktober 2022

1 op de 17 mensen in de Nederlandse beroepsbevolking is IT'er.

Momenteel is één op de zeventien Nederlanders op de arbeidsmarkt IT'er. Dat aandeel is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar terug. Met het huidige groeitempo van bijna 7% per jaar is in 2030 één op de tien van de beroepsbevolking IT’er, meldt arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Toch is er nog altijd een flink tekort aan IT'ers.

Het is dan ook vechten om IT’ers in alle soorten en maten. Dit betreft IT-professionals in loondienst maar ook als tijdelijke krachten waarbij laatstgenoemden als zelfstandige kunnen werken of in dienst van detacheerders. De Intelligence Group meldt dat de sourcingsdruk - het percentage mensen dat minimaal eens per kwartaal wordt benaderd – met bijna 65% ongekend hoog is. Voor IT'ers ligt het aanmerkelijk hoger dan voor participanten op de algehele Nederlandse arbeidsmarkt; daar ligt de sourcingsdruk op 37,6%.

Liever in loondienst

Opvallend hierbij is dat werkgevers vooral op zoek lijken te zijn naar IT'ers in loondienst. De vraag daarnaar is afgelopen maand (september 2022) namelijk bijna acht keer zo groot als die naar IT-professionals, met respectievelijk 25.000 versus 3.000. Dit blijkt uit een analyse van HR-techdienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group.

Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group, betekent dit dat IT'ers niet langer een speciale plek innemen op de arbeidsmarkt. "Niet omdat ze niet speciaal of relevant zijn. Integendeel. Het vakgebied is alleen geen niche meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering." Organisaties die IT-kennis goed ingebed willen hebben in hun organisatie hebben dan juist IT’ers in vaste dienst nodig, zo luidt de redenering. "Aangevuld met tijdelijke IT-professionals, die specifieke IT-kennis meebrengen", aldus Waasdorp in het persbericht van Intelligence Group.

Krapste beroepsgroep

De almaar stijgende vraag naar IT'ers zorgt ervoor dat deze beroepsgroep geclassificeerd wordt als de krapste in de spanningsindicator van het UWV. Die indicator wordt opgesteld op basis van het aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal mensen dat korter dan zes maanden een WW-uitkering ontvangt. Het aantal mensen met een IT-beroep stijgt weliswaar jaar op jaar met 6,9% en ligt momenteel op 580.000 mensen, maar die toename weegt dus niet op tegen de veel sterker toenemende vraag naar IT'ers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.