Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal Nederlandse domeinnamen flink gegroeid tijdens coronacrisis

Het aantal geregistreerde .nl-domeinen is tijdens de coronacrisis in 2020 flink gegroeid. In totaal werden 995.000 nieuwe .nl-domeinen geregistreerd, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2019. En ook het aantal domeinen dat via IPv6 bereikbaar was steeg in 2020.
SIDN

In totaal waren er op 1 januari 2021 6,1 miljoen Nederlandse domeinnamen geregistreerd, meldt SIDN. Het 6 miljoenste .nl-domeinnaam werd op 18 juni geregistreerd, maar ook daarna bleef het aantal registraties groeien. Bovendien steeg het aantal opzeggingen veel minder snel, waardoor de netto groei in 2020 hoger uitkwam dan een jaar eerder. De netto groei in 2020 komt uit op 206.441, tegenover 73.830 in 2019.

"Het is een understatement te stellen dat 2020 in vele opzichten een jaar was zoals we nog nooit hebben meegemaakt. De lockdowns zorgden voor een bovengemiddelde groei van .nl, maar de hyperdigitalisering van de samenleving zorgt er ook voor dat cybersecurity essentiëler is dan ooit", zegt algemeen directeur Roelof Meijer van SIDN over de uitzonderlijke groei. "Het is daarom goed te zien dat het gebruik van de verschillende internetstandaarden toeneemt, omdat dit over het algemeen voor een veiliger internet zorgt. Ook de snelle detectie van malafide websites draagt hieraan bij."

Het afgelopen jaar werden malafide websites namelijk ook sneller opgespoord dan in eerdere jaren. De gemiddelde levensduur van een phishing-, malware- of web shell-site lag in 2020 op 22 uur. In 2019 was dat nog 30 uur. 

IPv6 groeit

SIDN meldt verder dat het aantal domeinnamen dat via IPv6 bereikbaar is in 2020 is gegroeid. In totaal is nu 34,3 procent van alle Nederlandse domeinnamen via IPv6 bereikbaar. Dat komt neer op een groei van 20 procent ten opzichte van 2019. 

IPv6 is de zesde versie van het Internet Protocol voor het gebruik van IP-adressen. De specificaties van het protocol werden in 1996 al geratificeerd, maar de adoptie verloopt traag. Nu er een tekort is ontstaan aan IPv4-adressen lijkt het animo toch te groeien. Zo gaf de Rijksoverheid vorig jaar aan dat alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid aan het einde van 2021 volledig bereikbaar moeten zijn via IPv6. 

Volgens het SIDN steeg daarnaast het aantal .nl-domeinnamen dat met DNSSEC beveiligd is met 200.000 naar 3,4 miljoen en groeide het gebruik van de veilige e-mailstandaard DMARC van 16 procent naar 22,3 procent. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in