Loopbaan

Carriere
Aantal MBO-ICT vacatures stijgt licht in 2018

Aantal mbo-ICT vacatures stijgt licht in 2018

Meer vacatures voor mbo-ICT'ers, die vaak verkeerde verwachtingen hebben als ze de arbeidsmarkt betreden.

© CC0: Pixabay.com,  Geralt
7 juni 2019

Meer vacatures voor mbo-ICT'ers, die vaak verkeerde verwachtingen hebben als ze de arbeidsmarkt betreden.

Het aantal ICT-vacatures op mbo-niveau steeg het afgelopen jaar licht. Eind 2017 waren er 2590 vacatures voor mbo-ICT’ers, eind 2018 waren dat er 2920. Dat blijkt uit de Basiscijfers Jeugd van UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In totaal ontstonden in 2018 gedurende het jaar 11.370 ICT-vacatures op mbo-niveau.

Het merendeel van deze vacatures is een vacature op mbo4-niveau, bijna 7000 vacatures vroegen om een ICT’ers met een dergelijk diploma. Opleidingen op mbo4-niveau zijn opleidingen tot systeembeheerder, applicatieontwikkelaar of AV-mediatechnologie. Voor afgestudeerden met een mbo3-diploma waren er 3600 vacatures. Niveau3-studies zijn de opleiding medewerker Beheer ICT of Veiligheid & Vakmanschap ICT. Voor mbo2-IT’ers waren er 820 vacatures. Een opleiding tot servicedesk-medewerker of medewerker ICT is een opleiding op niveau 2.

Kritiek

Er is veel kritiek op ICT-opleidingen binnen het mbo. Studenten vinden de kwaliteit ondermaats. Bovendien zouden de arbeidsmarktkansen van deze afstudeerders gering zijn; maar liefst zes ICT-opleidingen op mbo-niveau staan in de ranglijst met de slechtste kansen op de arbeidsmarkt. Reden zou zijn: ICT-functies op mbo-niveau verdwijnen in hoog tempo door de toepassing van cloudservices, kunstmatige intelligentie en standaardpakketten voor de ontwikkeling van websites en apps.” Uit de Basiscijfers Jeugd blijkt nu dat de vraag naar mbo’ers weer toeneemt, waarschijnlijk onder druk van de krappe arbeidsmarkt.

Toch is het maar de vraag of een student met een mbo4opleiding tot systeembeheerder ook meteen na zijn of haar opleiding als systeembeheerder aan de slag kan. Frank Maas van ROC Flevoland zei daar toen over: “Uit het onderzoek van Intelligence Group blijkt dat ICT’ers zelden een baan krijgen waarin ze wat aan hun opgedane studiekennis hebben. Maar het is helemaal niet vreemd dat een pas afgestudeerde systeembeheerder eerst op een helpdesk komt te werken. Je bewijst jezelf gaandeweg en het is logisch dat je niet direct de verantwoordelijkheid over alle servers krijgt.”

Verkeerde verwachtingen

Het is ook de ervaring van Gerbert Jan Valk van detacheerder Linden-IT. Hij merkt dat studenten die afstuderen van een mbo-opleidingen vaak verkeerde verwachtingen hebben van het werk dat ze kunnen doen. “Studenten die een diploma halen van een mbo4-opleiding tot systeembeheerder kunnen niet aan de slag als systeembeheerder bij een grote organisatie. Bij een MKB-bedrijf misschien. Ze zijn eerder helpdeskmedewerker”, is zijn ervaring.

Toch neemt Valk het liefst mbo’ers aan. “Projecten die wij doen zijn vaak infrastructuurprojecten. Voor dat werk zijn op hbo-niveau geen opleidingen. Hbo-ICT-opleidingen leveren eerder programmeurs op of zitten op het snijvlak van business en IT.” Hij neemt daarom afgestudeerde mbo'ers aan, vaak op niveau 3 en niveau 4 wel aan, en schoolt ze dan bij. Linden-IT heeft een opleidingstraject waarbij een afgestudeerde certificeringen haalt en  werkervaring op doet bij verschillende klanten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.