Loopbaan

Carriere
ontslagen

‘ICT-functies op mbo-niveau verdwijnen in hoog tempo’

Verschillende mbo-ICT-studies in top20 minst kansrijke opleidingen.

ontslagen © Pixabay CC0 Public Domain
20 februari 2018

Verschillende mbo-ICT-studies in top20 minst kansrijke opleidingen.

Maar liefst zes ICT-opleidingen op mbo-niveau staan in de ranglijst met de slechtste kansen op de arbeidsmarkt: Medewerker beheer ICT, Netwerkbeheerder, ICT-beheerder, Medewerker ICT, Applicatie-ontwikkelaar en Gamedeveloper.

Dat blijkt uit onderzoek van Arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group. Voor alle 455 beroepsopleidingen in het mbo is berekend wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn door vraag en aanbod per opleiding, regio en ervaringsniveau met elkaar te vergelijken, inclusief de verwachte ontwikkelingen voor de komende vijf jaar.
 

Dat ICT-opleidingen het zo slecht doen, komt volgens de onderzoekers omdat ICT-functies op mbo-niveau in hoog tempo verdwijnen. “Dit komt door de toepassing van cloudservices, kunstmatige intelligentie en standaardpakketten voor de ontwikkeling van websites en apps. Diezelfde ontwikkeling heeft op hbo-niveau juist geleid tot een sterke toename van de werkgelegenheid”, licht een woordvoerder van Intelligence Group toe.

Kansloze opleidingen

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs hebben volgens de onderzoekers in het algemeen uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. Door de groeiende economie en de grote aantallen vacatures is hun positie op de arbeidsmarkt voor de komende jaren sterk verbeterd in vergelijking met drie jaar geleden. Toch hebben bijna 100.000 van de 500.000 studenten slechte vooruitzichten voor de komende vijf jaar. Daarnaast worden 140.000 mbo-scholieren opgeleid voor een beroep met hoge kans op automatisering of robotisering in de komende tien à vijftien jaar.

De twintig opleidingen met de minste kansen zijn:

   

1

Medewerker human resource management (HRM)

2

Bedrijfsadministrateur

3

Juridisch-administratief dienstverlener

4

Pedagogisch medewerker kinderopvang

5

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

6

Assistent dienstverlening en zorg

7

Acteur

8

Medewerker beheer ICT

9

Netwerk- en mediabeheerder

10

 ICT-beheerder

11

 Medewerker ICT

12

Medewerker fastservice

13

 Applicatie- en mediaontwikkelaar

14

 Gamedeveloper

15

Muzikant

16

Musicalperformer

17

Aankomend onderofficier grondoptreden

18

Aankomend medewerker grondoptreden

19

Aankomend onderofficier maritiem

20

Aankomend medewerker maritiem

Opvallend is dat in de top30 van mbo-opleidingen met de beste arbeidsmarktkansen geen enkele ICT-opleiding staat. Vooral allround lassers en logistiek teamleiders zitten de komende jaren gebakken.

Ook per Regionaal Opleidingscentrum (ROC) zijn er grote verschillen tussen toekomstige kansen op de arbeidsmarkt, uiteraard afhankelijk van het pakket opleidingen dat de ROC’s aanbieden: hoe meer techniek hoe beter ze scoren, hoe meer sociaal- en pedagogische opleidingen hoe slechter ze scoren.

Sterke stijging mbo-vacatures

Onlangs bleek uit onderzoek van UWV en SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) dat het aantal vacatures op mbo-niveau in ons land hard aan het groeien is. In de periode maart tot en met augustus van 2017 ontstonden 248.060 vacatures op mbo-niveau, dat is 20% meer dan in dezelfde periode in 2016.

Van die 248.060 vacatures voor mbo’ers ging het slechts om 4950 ICT-vacatures. De meeste mbo’ers zijn nodig in de sectoren Gastvrijheid, Retail en Zorg. “We hebben vakmensen keihard nodig. Daarom moeten we jongeren blijven enthousiasmeren voor het mbo. Bedrijfsleven, scholen, maar ook bijvoorbeeld ouders hebben daar een rol in. En ook voor volwassenen die zich verder willen ontwikkelen, heeft het mbo veel te bieden”, reageert Ton Heerts, voorzitter SBB.

Meer sombere voorspellingen voor mbo-ICT’ers

Ook het ROA van de Universiteit van Maastricht en het UWV voorspelden niet zo lang geleden dat de vooruitzichten voor mbo-ICT’ers niet al te rooskleurig zijn. Het UWV meldde in een rapport dat van de 59 mbo-opleidingen die ons land telt de mbo-opleiding automatisering op niveau 3 de minst kansrijke positie op de arbeidsmarkt heeft, terwijl de niveau 4-opleiding automatisering nog steeds in de top 20 van opleidingen met de béste arbeidsmarktpositie staat.

Mbo-ICT’ers met een niveau 3 opleiding verdienen ten opzichte van andere mbo-techniek studierichtingen relatief weinig. Maar blijft er dan uiteindelijk nog wel werk over voor de circa 25.000 mbo-ICT-leerlingen die ons land er ieder jaar bijkrijgt? Er komen volgens ROA de komende vijf jaar naar schatting 95.000 nieuwe banen in de ICT bij, terwijl er veel minder pasafgestudeerde ICT’ers de arbeidsmarkt op zullen stromen. Werkgevers kunnen dus niet om mbo-ICT’ers heen, gezien de alsmaar toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

‘Er blijft genoeg werk over’

Volgens Tim Toornvliet, woordvoerder van branchevereniging Nederland ICT, is het niet verstandig is algemene conclusies te trekken over alle mbo-ICT’ers op basis van de rapporten. “Er komt een steeds grotere vraag naar steeds hoge opgeleid personeel, maar tegelijkertijd blijft er nog wel aanbod aan mbo-functies. De vraag naar mbo’er stagneert, zeker voor mensen met mbo niveau 2 zal het erg moeilijk worden werkt te vinden. Maar voor specifieke mbo-ICT-functies is er wel degelijk grote behoefte aan werknemers. Er zal wel een verandering plaatsvinden. Zo komen veel mbo-ICT’ers terecht bij klanten van ICT-bedrijven en houden zij zich hoofdzakelijk bezig met het beheer van systemen. Op mbo 4–niveau is er vooral krapte op het gebied van repair engineers van hardware.”

Louis Spaninks, directeur van CA-ICT, het opleidingsfonds arbeidsmarkt ICT, en Nationaal Coördinator Human Capital Agenda ICT, Spaninks hoort via zijn contacten bij ROC’s niet terug dat oud-studenten moeilijk werk kunnen vinden, ook niet voor niveau 3. “De uitkomsten in het UWV-rapport over de slechte arbeidskansen voor mbo-ICT’ers verbazen mij eerlijk gezegd. Er is op dit moment zo veel emplooi in de ICT dat het mij zou verbazen als mbo-ICT’ers niet aan de bak komen. Ik zie nog volop kansen voor deze groep, met name buiten de ICT-sector, in de periferie. Uiteindelijk komt het neer op de wet van de communicerende vaten: er is gewoon niet genoeg aanbod vanuit het hbo en wo.”

De Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV zijn verwerkt in een digitaal dashboard, waardoor eenvoudig ontwikkelingen per opleidingsniveau, per regio en per sector zichtbaar worden.

Beroepen die het eerst verdwijnen door robotisering

Voor de langere termijn zal een derde van alle mbo-studenten de gevolgen van robotisering en automatisering gaan merken. Van circa 140.000 studenten heeft het toekomstige beroep een grote kans te verdwijnen. Er staat geen enkel ICT-beroep in de top10.

De beroepen met de grootste kans op robotisering zijn:

   

1

Baliemedewerker

2

(Junior) accountmanager

3

Commercieel medewerker

4

Medewerker fotografie

5

Assistent-manager internationale handel

6

Klantmedewerker Bancaire Diensten

7

Junior assistent-accountant

8

Machinaal houtbewerker

 

 

 

 

6
Reacties
Johan 30 oktober 2018 23:40

Lekker onderzoek ook.... Ik heb zelf de studie MBO-4 ICT op latere leeftijd nog een keer naast mijn huidge baan voltooid. Ik heb sindsdien zonder te zoeken nog nooit zoveel banen aangeboden gekregen. De meeste banen hadden een HBO opleiding als minimale instap. Ook mijn huidige baan in een NOC. Van alle medewerkers is niemand HBO opgeleid. En de enige HBO opgeleide medewerker in ons team was niet vooruit te branden. En automatisering is voor bijna iedereen een risico. Maar de techniek loopt nog steeds achter de wensen aan.... Dus werk blijft er altijd.

Maarten w. 28 februari 2018 14:54

Ik twijfel ook wel een beetje aan dit artikel.
Maar het klopt wel dat voor veel MBO-IT'ers een HBO opleiding de beste investering is die ze in zichzelf kunnen doen.

Martijn 21 februari 2018 17:18

In één mail weten jullie een bericht te plaatsen "Opleiding IT'er doet er niet toe", want het gaat om vaardigheden, en "ICT-functies op MBO niveau verdwijnen in hoog tempo", want bedrijven willen HBO'ers. Wat een vreemde combinatie van artikelen. Beste redactie, jullie toegevoegde waarde is het duiden van het nieuws, niet het klakkeloos overnemen ervan.

Hans 21 februari 2018 16:07

Wat een waardeloos artikel.

De eerste alinea op arbeidsmarktkansen.nl - Over ons.
Met Arbeidsmarktkansen.nl berekent u voor iedereen de huidige en toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. De tool is tussen 2014 en 2016 ontwikkeld door Intelligence Group en is inmiddels meer dan 100.000 keer gebruikt binnen de financiële dienstverlening en door HR-professionals van corporates en overheidsinstellingen.

Er zijn dus geen 2 onderzoeken. Hoeft een redacteur bij AG-Connect zich niet aan journalistieke basisprincipes te houden?

De link naar het digitale Dashboard werkt niet.

Itisme 20 februari 2018 21:01

Wat een onzin artikel.
Of iemand een MBO of HBO heeft zegt zeker in de wereld van ICT weinig...
Wat je leert op school is slechts een basis. Met 1 jaar praktijk leer je vaak al meer dan 4 jaar in de schoolbanken....
Het gaat erom waar je terecht komt en hoe je denkt/redeneert en je zelf wilt en kunt ontwikkelen.
De meest succesvolle mensen in het bedrijfsleven hebben geen HBO of Universiteit gedaan maar vaak LBO/MBO.
Het is die rare markt van HR, opleidingen, trainingen e.d. die voor hun eigen belang het doen voorkomen of studie en bepaalde competenties e.d. van belang zijn...In de ict zoeken wij mensen en geen geprogrammeerde robots....In 1 gesprek van 1 uur heb ik met een paar simpele testvragen al door of iemand iets in zijn mars heeft...hoe reageert hij/zij opvragen, hoe beredeneert hij/zij zaken en hoe vergaart iemand kennis, dat soort dingen zijn veel belangrijker in de ict als het opleidingsniveau...
Met alle respect, maar dit artikel ervaar ik als groot landelijk bureau als klinkklare onzin en als DGA met ca. 35 jaar ervaring en grote internationale klanttenkring adviseer ik je....loop eens mee op de werkvloer....ik doe dat zelf ook nog 2x per jaar en dat houdt mij scherp....stop met dit soort nutteloze artikelen schrijven en focus je eens op de positieve krachten van elke doelgroep....sorrie maar dit soort artikelen maakt mij kwaad. Dit werpt zo'n verkeerd beeld op de werkelijkheid en houdt bepaalde vooroordelen in stand. Ieder mens kan iets toevoegen en opleidingsniveau is net als een rijbewijs.....het gaat om de km, waar je geweest bent en hoe je rijstijl is....en dan is het papiertje helemaal niet meer van belang.....zolang je maar van toegevoegde waarde kan zijn....zowel de directeur als de wc-dame zijn van toegevoegde waarde als er "shit" moet worden opgeruimd ;-)

Ellen 20 februari 2018 14:20

In het lijstje "De tien beroepen met de grootste kans op robotisering zijn" staan twee keer Baliemedewerker en (Junior) accountmanager. Ik ben benieuwd wat de juiste lijst is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.