Overslaan en naar de inhoud gaan

QuTech bouwt allereerste quantumnetwerk

Een onderzoeksgroep bij QuTEch in Delft heeft het eerste bruikbare quantumnetwerk ter wereld gebouwd. Daarmee komt een niet te kraken internet dichterbij dat quantumcomputers met elkaar moet laten communiceren.
Ronald Hanson
© CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.org
CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.org

Het netwerk verbindt drie fysieke qubits met elkaar via onderlinge verstrengeling. Het gaat daarbij vooralsnog om losse qubits. Maar het netwerk biedt wel bewijs dat een quantuminternet mogelijk is. Dat blijkt uit de paper die de onderzoekers, onder leiding van Ronald Hanson, hebben gepubliceerd op de website Arxiv.org, zo meldt de Volkskrant.

Verstrengeling

Doordat het netwerk gebruik maakt van de quantumconnectie tussen qubits is directe communicatie mogelijk. Deze connectie komt neer op de verstrengeling van qubits, waarbij elke actie die wordt uitgevoerd met één verstrengelde qubit direct invloed heeft op de andere qubits, ongeacht de afstand ertussen.

Bijzonder is dat fysieke qubits met elkaar zijn verbonden in plaats van via lichtdeeltjes (fotonen). Het netwerk kan bovendien een signaal geven dat het aan staat, wat eerder alleen achteraf vast te stellen was. Ook is het netwerk uitgerust met een eigen quantumgeheugen dat informatie korte tijd kan opslaan.

Kwetsbare verbindingen

Door de zeer sterke gevoeligheid van verstrengeling voor invloeden van buitenaf moeten quantumverbindingen goed worden afgeschermd. De verbindingen kunnen heel snel kapot gaan. Bijkomend voordeel is dat de data die erover worden verzonden eveneens zeer goed zijn afgeschermd voor onverlaten. De verbinding kan namelijk door acties van buitenaf zeer snel vernietigd worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in