Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwantumnetwerken voor gebruiker in beeld met simulator QuTech

QuTech - het samenwerkingsverband van de TU Delft en TNO voor toepassingen van kwantumtechnologie - maakt een simulator voor kwantumnetwerken beschikbaar voor potentiële gebruikers en bètatesters.
NetSquid
© NetSquid
NetSquid

De simulatiesoftware is al sinds maart vorig jaar in gebruik bij een selecte groep wetenschappers over de gehele wereld. Nu komt deze gratis beschikbaar voor niet-commerciële gebruikers. Het doel is een grotere groep potentiële gebruikers kennis te laten maken met de mogelijkheden van kwantumnetwerken en beter begrip te kweken voor de achterliggende technologie.

NetSquid - wat staat voor Network Simulator for Quantum Information using Discrete events - laat gebruikers spelen met kleine kwantumprocessors die met elkaar zijn verbonden via optische kanalen. Daarmee is het mogelijk qubits uit te wisselen tussen de knooppunten in het netwerk. Verschillende van dit soort kwantumnetwerken kunnen uiteindelijk met elkaar verbonden worden in een kwantuminternet, verwachten de onderzoekers van QuTech. Dat netwerk zou bijzonder geschikt zijn voor bijvoorbeeld het uitwisselen van beveiligde communicatie, het synchroniseren van klokken of het uitlezen van kwantumsensoren.

Later dit jaar volgt officiële versie

Het bijzondere van NetSquid is dat het systeem ook een modus heeft om om te gaan met de nu nog beperkte betrouwbaarheid van losse qubits. Het is in staat de aansturing van grote kwantumsystemen te simuleren waardoor de instabiliteit van losse qubits wegvalt.

Geïnteresseerden in het gebruik van de simulatiesoftware kunnen zich aanmelden bij het NetSquid Community Forum. Er is een grote hoeveelheid documentatie en uitleg aanwezig. Met behulp van snippets (kleine bouwblokken) kunnen complexe systemen worden gebouwd. De nu beschikbare versie is een bèta-test voor het grote publiek. QuTech verwacht na de zomer een definitieve versie te kunnen introduceren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in