Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenpremie voor wetenschappers Nauta en Prins

Bram Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente, en Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit van Tilburg, ontvangen beiden de Stevinpremie van 1,5 miljoen euro van NWO, een van de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.
handen schudden
© Shutterstock
Shutterstock

Bij de Stevinpremie staat de maatschappelijke impact van het onderzoek centraal. Prof. dr. ir. Bram Nauta is expert in het ontwerp van schakelingen op chips. Zijn vindingen zijn nog altijd in gebruik in vele chips.

Hij ontwikkelde in de jaren negentig de zogeheten ‘Nauta-schakeling’. Deze schakeling bevatte geen snelheidsbeperkende interne knooppunten, waardoor hij bijzonder snel kon zijn. Hij bestaat vooral uit inverters. De schakeling filtert uit zeer veel signalen het juiste signaal. De Nauta-schakeling droeg sterk bij aan de komst van zuinigere, kleinere chips met sneller datatransport en beter signaal.

Ruisonderdrukking

Nauta vond tevens met zijn vakgroep Integrated Circuit Design in 2001 een thermische ruisonderdrukking uit. Die schakeling zorgt ervoor dat veel verschillende communicatiestandaarden binnen een smartphone op één compact circuit konden doordat de ruis wordt uitgedoofd en het signaal versterkt overblijft. Deze vinding droeg bij aan de ontwikkeling van ultralaagvermogen analoog-digitaalomzetters.

Prof. dr. Corien Prins is hoogleraar Recht en Informatisering aan de universiteit van Tilburg. Tevens is zij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij onderzoekt de rechten van burgers in deze tijd van toenemende digitalisering en droeg sterk bij aan de ontwikkeling van dit gebied van recht en (informatie)technologie. Zij wordt ook geprezen omdat zij zowel de juridische gemeenschap als beleidsmakers helpt de kloof tussen wetenschap en beleid te overbruggen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee