Overslaan en naar de inhoud gaan

Techwetenschappers beloond met Spinozapremie en Stevinpremie

Drie wetenschappers met een focus op technologische onderwerpen hebben een Spinozapremie of Stevinpremie toegekend gekregen, de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, die zij mogen besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting, aldus NWO.
Spinozapremie
© NOW
NOW

Beide premies worden toegekend aan wetenschappers met "uitmuntend, baanbrekend en inspirerend werk", schrijft wetenschapsfinancier NWO, die de premies toekent, op haar website. De Spinozapremie legt het nadruk op het wetenschappelijk werk en fundamentele vraagstukken, de Stevinpremie honoreert vooral de maatschappelijke impact.

Spinozapremie voor media en kwantumcomputing

Onder meer prof. dr. José van Dijck heeft de Spinozapremie toegekend gekregen. Van Dijck is hoogleraar Media en digitale samenleving bij de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek toont ze de noodzaak aan om kritisch naar de invloed van digitale platformen, data en algoritmes op onze democratie te kijken. "Haar inzichten helpen om de maatschappelijke impact van nieuwe media te begrijpen en openen de discussie over publieke waarden in de platformsamenleving", aldus NWO.

Naast Van Dijck ontvangt ook prof. dr. Lieven Vandersypen de Spinozapremie. Vandersypen is Antoni van Leeuwenhoek professor in kwantumnanowetenschappen bij de TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech. NWO noemt Vandersypen een "wereldwijd vermaard pionier" op het gebied van kwantumcomputing. "Vandersypen doet al meer dan twintig jaar leidende experimenten die de richting van het onderzoeksveld bepalen. Hij is een visionair die zijn veld verder brengt door de samenwerking te zoeken met partners binnen en buiten de wetenschap."

De Spinozapremie is ook toegekend aan prof. dr. Marc Koper, hoogleraar Katalyse en oppervlaktechemie aan de Universiteit Leiden, en aan prof. dr. Maria Yazdanbakhsh, hoogleraar Cellulaire immunologie van parasitaire infecties bij de Universiteit Leiden en afdelingshoofd parasitologie bij het LUMC.

Stevinpremie voor cybersecurity

Prof. dr. Bart Jacobs, hoogleraar Security, privacy en identiteit bij de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvangt de Stevinpremie. "Hij combineert theorie en praktijk in een wetenschappelijke topcarrière met een grote maatschappelijke bevlogenheid en excellente vaardigheden om zijn kennis en kunde breed over het voetlicht te brengen."

Naast Jacobs krijgt ook prof. dr. Judi Mesman, hoogleraar in de Interdisciplinaire studie van maatschappelijke uitdagingen bij de Universiteit Leiden en dean van het Leiden University College in Den Haag, de Stevinpremie toegekend. 

De Spinozapremies en Stevinpremies worden op woensdag 13 oktober uitgereikt. Tijdens deze feestelijke uitreiking geven de laureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt bekend waarvoor ze de premie in willen zetten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in