Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiligingscamera stuurt smartphone persoonlijk bericht

Om een bericht af te leveren is het niet altijd nodig het IP-adres te kennen van een apparaat in een netwerk. Door handig gebruik te maken van bewegingspatronen en sensoren kunnen publieke camerasystemen gepersonaliseerde berichten aan smartphones sturen.
beveiligingscamera
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De techniek werkt als volgt:

De beveiligingscamera registreert de beweging van mensen in een ruimte. Een serverapplicatie maakt een handtekening van de beweging van de individuen in beeld en koppelt daar een bericht aan. Dat informatiepakket wordt als een broadcast, dus ongericht, uitgezonden.

In de individuele smartphone van mensen creëert de bij dit camerasysteem behorende software eenzelfde handtekening van bewegingen. Dit gebeurt op basis van waarnemingen door de sensoren in het toestel. Wanneer de smartphone een broadcastpakket ontvangt waarbij de handtekeningen overeenkomen, toont een app het verzonden bericht. Tijdens proeven bleken de berichten met grote nauwkeurigheid te worden afgeleverd.

Privacy beter gewaarborgd

Het systeem, genaamd PHADE, is ontworpen en getest door wetenschappers van de Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana. Het is PHADE genoemd omdat de herkenning weliswaar op basis van bewegingen plaatsvindt maar door het proces van 'blurring' (of 'fading') bij het maken van de handtekening de daadwerkelijke bewegingen niet zijn te herleiden. Volgens de onderzoekers is dit systeem dan ook een goede manier om gepersonaliseerde boodschappen te versturen waarbij de privacy van de smartphone-eigenaar maximaal wordt gegarandeerd. De match van de handtekeningen vindt immers ook nog eens plaats in de smartphone.

De onderzoekers zien toepassingen bijvoorbeeld in musea, waarbij informatie verzonden wordt over kunstwerken waar iemand op dat moment naar kijkt. Maar het systeem zou ook kunnen worden ingezet in winkelcentra om mensen te voorzien van productinformatie of kortingsbonnen. Ze zien PHADE ook in het verlengde liggen van nieuwe winkelconcepten als de kassaloze supermarkt Amazon Go, waar ook de smartphone een belangrijke rol speelt.

Waarschuwing voor zakkenrollers

Een derde toepassing ligt op het vlak van publieke veiligheid. De autoriteiten kunnen het systeem inzetten om mensen op een bepaalde plek te waarschuwen bijvoorbeeld voor zakkenrollers of andere criminelen. Siyuan Cao, een promovendus die aan het systeem werkt, zegt dat PHADE voordelen biedt ten opzichte van bijvoorbeeld iBeacon-achtige systemen. Bij die systemen is het vaak lastig het dekkingsgebied te bepalen. Ook kunnen iBeacon-systemen geen contextafhankelijke boodschappen versturen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in