Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo maak je een app ook toegankelijk voor overig kwart van de bevolking

In 2025 is er een wettelijke verplichting om onder meer apps (en websites) toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Maar hoe doe je dat? Met een digitale gids voor ontwikkelaars wil de stichting Appt.org de kennis en ervaringen bundelen.
Blinde eindgebruiker app
© Q42
Q42

Voor meer mensen dan je wellicht in eerste instantie zou denken, is het bedienen van een app op een smartphone best lastig. In totaal zijn er zo'n 4,5 miljoen mensen die daar problemen mee hebben. Dat is een kwart van de Nederlandse bevolking. Het gaat bijvoorbeeld om slechtzienden en blinden, maar ook om mensen met kleurenblindheid of motorische beperkingen. Naarmate de maatschappij steeds meer op smartphones is georiënteerd, van het reizen met OV tot het doen van bankzaken en het aanvragen van gemeentelijke diensten, is het belangrijk dat ook deze groep daar toegang toe blijft houden.

Codevoorbeelden beschikbaar

De Stichting Appt.org werkt al jaren aan het signaleren van apps die slecht- of onbruikbaar zijn voor mensen met een beperking. Daarnaast organiseert de stichting hulp voor organisaties die apps zo goed mogelijk willen laten voldoen aan de regels. Nu is die kennis en ervaring gebundeld in een website. Ontwikkelaars vinden daar naast codevoorbeelden voor iOS, Android en andere platformen ook de officiële richtlijnen, verdiepende artikelen en tips. Er zijn ook actuele statistieken te vinden over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties. Die worden verkregen op basis van geanonimiseerd data van 2 miljoen iPhone en Android-gebruikers via digital product studio Q42. 

Wereldwijde kennisbank in opbouw

“Appt.org moet de wikipedia voor apptoegankelijkheid worden", Jan Jaap de Groot, mede-oprichter Stichting Appt. "Onze ambitie is dat dit wereldwijd dé plek wordt voor developers, designers en organisaties die een toegankelijk app willen bouwen.”

In 2025 volgt er zelfs een wettelijke verplichting voor websites en apps om aan een aantal minimumvoorwaarden te voldoen  De Europese richtlijn daartoe is al aangenomen en wordt nu in de lokale wetgeving van de lidstaten verwerkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in