Overslaan en naar de inhoud gaan

84% Europese websites en apps voldoet niet aan toegankelijkheidseisen

Zo’n 84% van de websites en apps van Europese overheden voldoet niet aan de eisen voor toegankelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Digitaal Toegankelijk. Het gaat om functies voor bijvoorbeeld het aanpassen van lettergrootte, bedieningsopties en alternatieve teksten voor mensen met een visuele beperking.
Internet
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In 2016 werd de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn opgesteld. Sindsdien werden alle nationale-, regionale-, lokale overheden en semi-overheden verplicht om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken. Uit de driejaarlijkse toegankelijkheidsmonitors van 26 lidstaten wordt duidelijk dat vrijwel geen een land een website of app heeft die volledig voldoet.

De websites en apps moeten ook toegankelijk zijn voor de 135 miljoen Europeanen die (visueel) beperkt zijn. Maar liefst 84% van de websites en apps komt niet door een vereenvoudigde scan waarmee alleen zeer beperkt informatie over toegankelijkheid is bekeken, zo melden de onderzoekers.

Geen overzicht

De onderzoekers schrijven in hun rapport dat bij een volledige scan vrijwel zelfs alle Europese websites en apps afvallen. Een ander probleem is dat er in de meeste lidstaten geen centraal register of ander overzicht is waarin informatie over toegankelijkheid van hun websites wordt gegeven. Daardoor wordt het lastig voor controleurs om te beoordelen hoever landen zijn. Nederland is met Italië, Roemenië, Griekenland en Denemarken één van de landen die wel een overzicht heeft met een register voor het aantal toegankelijkheidsverklaringen.

Andere landen zoals Frankrijk en Cyprus hebben geen monitor. Ook is de toetsing van apps soms weggelaten uit de rapporten. Er zijn ook landen die geen tijd hebben gehad om het minimale aantal onderzoeken uit te voeren.  

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in