Overslaan en naar de inhoud gaan

VS overweegt ban op TikTok

De VS overweegt om, na India en Hongkong, de dienst van TikTok in de Verenigde Staten te verbieden. Dit liet de minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo aan de nieuwssite Fox News op maandagavond weten. Er wordt door de VS momenteel onderzocht of dit mogelijk is.
social media online
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De VS doen dit na berichten dat de overheid in Peking de app van TikTok zou misbruiken als controle- en propagandamiddel. Eerder berichtte AG Connect al dat TikTok zich terugtrekt uit HongKong vanwege 'recente ontwikkelingen.' Eind juni werd bekend dat de app door de Indiase overheid werd verboden.

TikTok is opgericht door het Chinese bedrijf ByteDance. De app laat gebruikers korte video’s, zoals bijvoorbeeld animaties, lip-sync en korte dansvideo’s, maken en is daar wereldwijd populair mee geworden. De app is wereldwijd al twee miljard keer gedownload. Als de VS zich inderdaad zou terugtrekken, zou dat een enorme klap voor het bedrijf betekenen. Zeker nadat gebruikers in India en HongKong de app niet meer kunnen gebruiken.

Derde grootste markt

Volgens Amerikaanse wetgevers komt de nationale veiligheid in het gedrang door de manier waarop de video-app met gebruikersgegevens omgaat. Zij verdenken China ervan dat de Chinese wetten buitenlandse bedrijven verplichten om “mee te werken met de inlichtingendiensten die door de Chinese Communistische Partij worden gecontroleerd.” Niet alleen TikTok zou hier het slachtoffer van worden, maar de Amerikaanse overheid kijkt ook naar andere sociale media apps afkomstig uit China.

In de VS is de app inmiddels 315 miljoen keer gedownload en daarmee is de VS de derde grootste markt voor TikTok, na China en India. India was verantwoordelijk voor 611 miljoen downloads en HongKong voor 150.000 downloads. HongKong was volgens ingewijden geen belangrijke markt voor TikTok. Het bedrijf zou daar zelfs verlies maken. De ban op de Indiase markt is een grote klap voor TikTok, aangezien het moederbedrijf van plan was om een miljard dollar te investeren om het bereik van de video-app te vergroten.

HongKong

TikTok heeft zichzelf teruggetrokken uit HongKong vanwege 'recente ontwikkelingen'. Onlangs is in China een speciale veiligheidswet van kracht geworden die onder meer separatisme en het samenspannen met buitenlandse mogendheden verbiedt. Ook heeft de politie meer bevoegdheden gekregen.

India

In India is het verbod op de app het gevolg van een grensconflict in de Himalaya tussen Chinese en Indiase militairen. Daarbij vielen aan Indiase zijde twintig doden, waarop de Indiase overheid een verbod op 59 apps instelde, waaronder ook TikTok. Ook WeChat en de Chinese Twittervariant Weibo zijn niet meer te gebruiken in India. De 59 apps zijn van bedrijven die relaties met Chinese bedrijven hebben of afkomstig uit China zijn.

Niet alleen was TikTok van plan om het bereik te vergroten in India, voor de maker Bytedance was het land de grootste markt voor TikTok. Dertig procent van alle gebruikers kwam uit India. In Nederland heeft TikTok zo’n 3,5 miljoen gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in