Innovatie & Strategie

Infrastructuur
it-kort

IT-kort: o.a Samsung profiteert van internetverkeer

Kort IT-nieuws van dinsdag 7 juli 2020

Kort IT-nieuws van dinsdag 7 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Microsoft koopt deel van partner voor eigen Android OS

Microsoft smartphone 2019

Microsoft neemt de Roemeense vestiging over van zijn Finse partner Movial, waarmee het samenwerkt voor zijn eigen Android-uitvoering. Dat besturingssysteem wordt door de Windows-maker ontwikkeld voor de aankomende tweescherm-smartphone Surface Duo. Microsoft heeft dat mobiele apparaat zónder Windows ruim een jaar voor de geplande komst al gepresenteerd. Bij die preview gaf chief product officer Panos Panay ook al een blik op de eigen ARM-tablet Surface Neo, die wél een uitvoering van Windows 10 draait.

Softwarebedrijf Movial werkt samen met Microsoft aan het aanpassen van Google's mobiele besturingssysteem voor de Duo-smartphone. Het Roemeense deel van de Finse firma wordt nu ingelijfd en toegevoegd aan Microsoft Roemenië, meldt SeeNews. Microsoft-watcher Paul Thurrott meent dat de Windows-maker hiermee zijn ontwikkelinspanningen voor Android volledig in-house brengt, en dat dit duidt op serieuze toewijding aan dat mobiele platform. Er zouden wel eens meer Android-gebaseerde devices van Microsoft kunnen komen dan alleen de op stapel staande Surface Duo, speculeert de techjournalist.

 

 


Consumentenbond: Facebook moet compenseren voor schenden privacy

Facebook foutje

Facebook moet gebruikers compenseren voor het schenden van hun privacy. Dat vinden de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting. De twee organisaties hebben het sociale medium gedagvaard en roept consumenten op de actie te steunen.

De Consumentenbond beargumenteert op zijn website dat bedrijven als Facebook verdienen aan data van consumenten. "Als die gegevens zonder toestemming gebruikt, of misbruikt zijn, dan moeten consumenten daarvoor gecompenseerd worden." De Bond verwijst onder meer naar een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens uit 2017, waarin geconcludeerd werd dat Facebook gegevens van gebruikers zonder hun medeweten of toestemming verwerkte. 

De Consumentenbond wil de vergoeding desnoods via de rechter afdwingen. Daartoe werkt het samen met de Data Privacy Stichting, dat optreedt voor slachtoffers van privacy-inbreuken. Maar ook consumenten worden opgeroepen de actie te steunen. Daar kunnen zij zich gratis voor aanmelden. Na aanmelding blijven consumenten op de hoogte van de voortgang van de actie.

Hoe hoog de compensatie dan precies moet zijn, kan de organisatie nu nog niet zeggen. "We vinden dat Facebook met een regeling moet komen die voldoende compensatie biedt voor wat het platform fout heeft gedaan." (EME)

 


Samsung profiteert van toegenomen internetverkeer

Techreus Samsung lijkt zich te herstellen van de eerdere inzinking vanwege de coronacrisis. Het concern verraste in een voorlopige cijferpublicatie met een beter dan verwachte winst in het tweede kwartaal, geholpen door een toename van het internetverkeer en de stijgende vraag naar chips en gadgets.

's Werelds grootste fabrikant van geheugenchips en smartphones verwacht in de meetperiode een operationele winst van 8,1 biljoen won (ruim 6 miljard euro) in de boeken te zetten. Dat zou een stijging zijn met 23 procent. De omzet valt naar verwachting 7 procent lager op 52 biljoen won. Samsung meldde geen nettoresultaat en zette ook niet de prestaties per divisie uiteen. Dat doet Samsung later deze maand bij de definitieve cijfers.

In het winstcijfer nu zit ook een eenmalige meevaller in verband met de displayactiviteiten. Concurrent Apple moet Samsung namelijk compenseren voor minder displayleveringen dan afgesproken door de tegenvallende verkoop van iPhones. De hoogte van de vergoeding is niet bekend. Volgens kenners gaat het om een bedrag van 1 biljoen won tegen 800 miljard won een jaar eerder.

De sterke prestaties van het Zuid-Koreaanse concern lijken te suggereren dat de techsector de impact van de coronacrisis snel te boven kan komen. Ook is de verschuiving richting onlineactiviteiten zoals videoconferenties, onlineonderwijs en streaming van evenementen versneld. Dat zorgt ervoor dat er extra vraag is naar producten van onder meer Samsung, dat ook chips voor datacenters maakt. Samsung had eerder nog gewaarschuwd voor een winstdaling in het tweede kwartaal. Door de pandemie moesten winkels en fabrieken dicht. Het bedrijf verlaagde ter compensatie zijn marketinguitgaven en richtte zich meer op de verkoop aan consumenten die meer thuis moesten blijven.

De beter dan verwachte resultaten van Samsung komen te midden van de juridische kwestie rond de top van het bedrijf. Vicevoorzitter Lee Jae-yong wordt verdacht van fraude, illegale aandelenhandel en het overtreden van regels rond een fusie in 2015. Hij zat eerder al een jaar vast, omdat hij ervan werd verdacht mensen te hebben omgekocht in een poging om de nieuwe voorzitter van Samsung te worden. Die zaak werd in 2018 opgeschort, maar het hooggerechtshof heeft die opschorting onlangs weer ingetrokken. (ANP)

 


Videoapp Tiktok niet meer beschikbaar in Hongkong

TikTok zal zijn populaire videoapp niet meer beschikbaar stellen in Hongkong. Dat heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf te maken met "recente ontwikkelingen".

TikTok laat gebruikers korte videofilmpjes maken en is wereldwijd populair. Het bedrijf is eigendom van het Chinese ByteDance, maar heeft steeds benadrukt geen gegevens van gebruikers te delen met de Chinese autoriteiten.

In Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China, is onlangs een omstreden veiligheidswet van kracht geworden. Die verbiedt onder meer separatisme en het samenspannen met buitenlandse mogendheden. Ook heeft de politie meer bevoegdheden gekregen.

De invoering van die wet ligt internationaal gevoelig. Critici zeggen dat de speciale status van Hongkong zo wordt ondermijnd. Bedrijven als Facebook en Google hebben al gezegd voorlopig geen informatie meer te delen met de autoriteiten in Hongkong.

Een ingewijde zegt dat de Aziatische miljoenenstad geen belangrijke markt was voor TikTok. Het bedrijf zou daar zelfs verlies maken. TikTok maakte in augustus vorig jaar bekend dat er ongeveer 150.000 gebruikers waren in Hongkong. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.