Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter onderzoekt gedecentraliseerde standaard voor social media

Twitter financiert een project waarmee een open en gedecentraliseerde standaard voor social media ontwikkeld moet worden. De bedoeling is dat Twitter die standaard uiteindelijk ook gaat gebruiken. Voor het project, dat de naam Bluesky draagt, worden nog opensource-architecten gezocht.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

Veel social media zijn tegenwoordig gecentraliseerde oplossingen, zo ook Twitter. Maar gecentraliseerde platformen lopen tegen allerlei uitdagingen aan, vertelt Twitter-CEO Jack Dorsey op zijn eigen platform.

"De gecentraliseerde handhaving van wereldwijd beleid om misbruik en misleidende informatie aan te pakken, schaalt op de lange termijn waarschijnlijk niet mee zonder mensen te veel te belasten." Verder wijst Dorsey op het feit dat algoritmes die content aanraden steeds belangrijker worden op dergelijke platformen en de aandacht steeds vaker naar content en gesprekken gaat die voor controversie en ophef zorgen, in plaats van naar gesprekken die informeren.

In de tussentijd zijn er echter nieuwe technologieën opgekomen waardoor een gedecentraliseerde aanpak levensvatbaarder is, stelt de CEO. "Blockchain leidt ons naar een serie van gedecentraliseerde oplossingen voor open en duurzame hosting, governance en het zelfs het genereren van inkomsten."

Ook een open gemeenschap

Welke technologie er precies gebruikt gaat worden voor de standaard, is nog niet bekend. "We willen dat dit team een bestaande gedecentraliseerde standaard vindt die ze verder kunnen helpen, of, als dat niet lukt, er zelf één maken", aldus Dorsey.

Er zijn al diverse andere gedecentraliseerde sociale netwerken, bijvoorbeeld Mastodon. Mastodon bestaat uit verschillende servers waar sociale netwerken op gehost worden, die verbonden zijn via een systeem met de naam 'Fediverse'. Mastodon is gebaseerd op de ActivityPub-standaard, wat een opensourcenetwerkprotocol is. Bluesky zou eventueel met een dergelijke oplossing aan de slag kunnen. 

Bluesky moet echter niet alleen een gedecentraliseerde standaard voor social media maken, maar ook een open gemeenschap om die standaard heen. Die gemeenschap moet bestaan uit bedrijven, onderzoekers, leiders van gemeenschappen en andere mensen die bezig zijn met de positieve en negatieve gevolgen.

Jarenlang project

Bluesky moet uiteindelijk ook voordelen opleveren voor Twitter, dat de standaard wil gaan gebruiken. "Het geeft ons toegang tot en de mogelijkheid om bij te dragen aan een veel grotere corpus van publieke gesprekken, de mogelijkheid om ons meer te richten op het ontwikkelen van open aanbevelingsalgoritmes die gezonde gesprekken promoten en het dwingt ons om veel innovatiever te zijn dan in het verleden", aldus Dorsey.

Het gaat echter nog wel even duren voor Bluesky echt van de grond komt, geeft de CEO toe. Volgens hem gaat het jaren duren om een "goede, schaalbare en bruikbare gedecentraliseerde standaard" te ontwikkelen.

Allereerst moeten daar ontwikkelaars voor gevonden worden. Twitter-CTO Parag Agrawal heeft de taak om een leider te vinden voor Bluesky, die vervolgens de rest van het team samenstelt en aanstuurt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in