Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontgrendeltool voor verborgen dev-werk in Windows 10

Op ontwikkelaarssite GitHub is een tool gepubliceerd waarmee verborgen functies in Windows 10 zijn te activeren, voor experimenteel gebruik. Het gaat om features die Microsoft nog volop in ontwikkeling heeft en die dus nog niet eens beschikbaar zijn voor bètatesters die meedoen aan de het Windows Insider-programma van de softwareproducent.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

De ontgrendeltool heet Mach2 en is niet afkomstig van Microsoft zelf. Het hulpmiddel om aankomende mogelijkheden van Windows 10 alvast te beproeven, is gemaakt door software-ontwikkelaar en Windows-expert Rafael Rivera. Hij doet onder meer reverse engineering werk en heeft zo al eerder geheimen van Windows 7 en van Windows 8 blootgelegd, veelal in samenwerking met de bekende techjournalist en Microsoft-watcher Paul Thurrott.

Grip op de Feature Store

"Vele maanden geleden heb ik een tool - Mach2 - geschreven voor het ontworstelen van verborgen functies die aanwezig zijn in pre-release builds van Windows 10. Vandaag maak ik de broncode beschikbaar via GitHub", schrijft Rivera in zijn aankondiging op de tech-nieuwssite van Thurrott. Naast broncode biedt de Mach2-repository op GitHub ook gecompileerde binaries. Deze zijn beschikbaar voor zowel x64-installaties van Windows 10 als ook voor 32-bit (x86) installaties.

De tool geeft gebruikers die het aandurven een beheermiddel voor de zogeheten Feature Store in Windows. Dat is een component waarmee Microsoft bepaalt welke features al gereed - of rijp genoeg - zijn voor activering in bepaalde builds van Windows 10. Previewbuilds in het zogeheten Insider-programma verschillen van officieel uitgebrachte releases voor massagebruik, terwijl de previews natuurlijk ook afwijken van wat Microsofts eigen developers intern draaien. Hierdoor kunnen zij doorwerken aan vernieuwingen met daarbij een heldere hoofd-codebasis (master codebase), zonder dat er voor elke kleine verandering dan moeizame integraties (code merges) nodig zijn.

Waarschuwing

Rivera waarschuwt nog wel dat de Windows-voorproefjes die Mach2 kan activeren (en ook weer deactiveren) nog niet of lang niet klaar zijn voor algemeen gebruik. "Het aanzetten van unfinished features kan je Windows-installatie volledig om zeep helpen." De te ontgrendelen softwarecode is niet eens geactiveerd in de Fast Ring, wat Microsofts kanaal is voor de snelle release van vroege functies voor bètatesters. "Dit is het rauwe developer-only spul. Je wilt dit niet gebruiken op machines waarvan je niet comfortabel bent om ze zonder waarschuwing geheel te wissen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in