Overslaan en naar de inhoud gaan

'OneDrive en Microsoft 365 duiken op in Windows Verkenner'

Toevoeging van tabbladen aan Windows Verkenner is slechts een eerste stap in de herziening van klassieke Windows-onderdelen die Microsoft doorvoert. De softwaremaker en cloudaanbieder zou van plan zijn om de ingebouwde app voor bestandsbeheer hechter te koppelen aan zijn online-opslagdienst OneDrive en zijn cloudabonnementsdienst 365. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor touch-bediening.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

De Windows Verkenner staat op het punt om flink aangepast te worden, blijkt uit interne mock-ups van Microsoft die zijn uitgelekt. Bestaande knoppen worden verplaatst of weggemoffeld en nieuwe GUI-elementen worden toegevoegd. Dit komt dan bovenop de al aangekondigde toevoeging van tabbladen aan de bekende app voor het beheren van bestanden op Windows-systemen.

Bredere GUI-strategie?

Interne mock-ups van het nieuwe uiterlijk - plus bijbehorende functionaliteit - voor de Verkenner zijn in handen gekomen van technieuwssite Windows Central. Die meldt dat de bovenbalk van de app wordt voorzien van een modern weergavevenster voor de mappenstructuur, een invoervenster voor het zoeken van bestanden, plus een nieuwe home-knop.

Om plek te maken voor deze nieuwe elementen in de grafische gebruikersinterface (GUI) moeten bestaande knoppen in de bovenbalk (header) verhuizen. Dit zou dan gelden voor knoppen als 'nieuw', 'kopiëren' en 'plakken'. Recent heeft Microsoft zijn veelgebruikte mailclient Outlook ook ineens voorzien van een herziene plaatsing en nieuw uiterlijk voor bekende bedieningselementen, zoals de knop voor de agenda van Outlook.

Cloud, touch en Windows 8

Naast uiterlijke aanpassingen krijgt de Windows Verkenner ook hechtere aansluiting op Microsofts cloudaanbod, getuige de uitgelekte mock-ups. Dit omvat dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct in de Windows Verkenner een mailconversatie te zien waarin een bestand is gedeeld of doorgemaild. Hetzelfde geldt voor toegevoegde opmerkingen aan een verstuurd of ontvangen document. Veel van de veranderingen die op stapel staan zijn ook bedoeld om touch-gebruik van Windows te verbeteren, melden bronnen nog aan Windows Central.

Microsoft heeft bij de eervorige versie van Windows al de Verkenner en de hele GUI van het besturingssysteem omgegooid voor gebruik op apparaten met touch-schermen. Die zogeheten Metro-interface van Windows 8 is echter nooit aangeslagen en in versie 8.1 en opvolger 10 is Microsoft geleidelijk aan teruggekeerd naar de klassieke Windows-GUI, die meer bedoeld is voor bediening met muis en toetsenbord.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in