Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 8(.1) over twee weken echt afgeschreven

Microsoft maakt volgende week een definitief einde aan het mislukte experiment dat Windows 8(.1) was. Op die datum beëindigt de techreus zijn ondersteuning voor die versie van zijn pc- en tabletbesturingssysteem. Na het impopulaire 8 en 8.1 is Windows 10 wel breed aangeslagen.
Dell touch-scherm desktop-pc (2012)
© Dell
Dell

Tot de einddatum van 10 januari 2023 heeft Microsoft zichzelf verplicht om nog fixes en securitypatches uit te brengen voor Windows 8.1. Die ondersteuning is voor voorganger Windows 8 officieel al verlopen in januari 2016. Gebruikers die toen nog op die oorspronkelijke release zaten, moesten over op 8.1 dat ondanks de kleine nummerwijziging best forse veranderingen bracht.

Dag tegeltjes-GUI

Komende week volgt 8.1 het lot van zijn voorganger, waarmee er een einde komt aan de ambitieuze tegeltjes-gebruikersinterface (GUI) die Microsoft had gekozen voor de opvolger van het veelgebruikte Windows 7. Met Windows 10 is de focus op touch-gebruik niet losgelaten - en met het huidige Windows 11 zelfs weer wat versterkt - maar touch voert niet de boventoon.

Microsoft biedt voor 8.1 ook geen verlengde support meer (Extended Security Update, ofwel ESU), wat het voorheen wel eens heeft gedaan voor Windows-versies. Dat betrof dan releases die in de praktijk tegen de einddatum van de ondersteuning nog zó populair waren dat Microsoft het beter vond de support nog even door te laten lopen.

Het vervallen van de ondersteuning voor Windows 8.1 betreft niet alleen het besturingssysteem zelf. Ook Microsofts Office-applicaties en clouddienst 365 laten de inmiddels eervorige Windows-versie vallen.

10 gaat tot oktober 2025

Gebruikers die dat oudere besturingssysteem nog gebruiken, lopen straks het risico dat nog te ontdekken bugs en kwetsbaarheden niet meer worden gesignaleerd of verholpen. Overstappen naar een wel ondersteunde Windows-versie (10 of 11 dus) vereist vaak ook hardware-vervanging. De meeste pc's of tablets die 8.1 draaien, voldoen namelijk niet aan de systeemvereisten voor die nieuwere versies. Windows 11 heeft de ondergrens voor hardware flink omhoog getrokken. Windows 10 geniet nog support tot 14 oktober 2025.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in