Overslaan en naar de inhoud gaan

I watch you

De komst van smartphones, smartwatches, fitness apps en activity trackers levert een mer à boire aan data waaruit van alles en nog wat van kan worden afgeleid. We denken dan al gauw aan kwaadwillenden die met je data aan de haal gaan. Maar er zijn ook andere toepassingen. Een pregnant voorbeeld is de veroordeling van een 46-jarige man uit Rockville, Connecticut op basis van fitbit data, die niet overeenkwam met zijn verklaring.
oog
© Shutterstock
Shutterstock

De fitbit van zijn vrouw toonde aan dat ze een uur nadat een gemaskerde man haar zou hebben gedood, nog leefde.

De politie kon minuut voor minuut zien wat ze deed: om 8:58 uur verstuurde ze een Facebook bericht, 9:46 stuurde ze een bericht naar een vriend op Facebook, en om 10:05 had haar Fitbit 1217.67 ft (371 meter) aan loopafstand gelogd, hetgeen niet klopt met de verklaring van haar man dat hij haar maande snel naar de kelder te vluchten voor een door hem gespotte insluiper. De afstand naar de kelder was namelijk maximaal 125 ft (38 meter).

Een ander voorbeeld komt uit de geestelijke gezondheidszorg. Aan data uit bijvoorbeeld mobieltjes en fitbits is af te leiden hoe iemand zich voelt en hoe zich dat zal gaan ontwikkelen de komende weken. Veel mensen hebben last van angsten en depressieve klachten. Zicht op hoe zich dat ontwikkelt, is van belang voor doelgerichte behandeling en tijdig ingrijpen of aanpassen van een behandeling. Met de enorme tekorten in de zorg kan zoiets helpen bij het efficiënt inzetten van de schaarse middelen.

Het aantal unieke contacten voor uitgaande berichtjes is een proxy voor sociale interactie. De eerste interactie van de ochtend met je mobiel is een indicatie voor wanneer iemand wakker is geworden en de kwaliteit van slapen. Ook een activity tracker kan goed zien hoeveel iemand overdag thuis is. Dat is een afgeleide van de mate waarin iemand actief is. Deze drie gegevens bij elkaar blijken belangrijke voorspellers te zijn van hoe iemand zich over drie weken zal voelen (pdf). Dat betekent dat zowel de patiënt als de behandelaars proactief kunnen handelen en ingrijpen in een traject om bij te sturen en zo effectiever te zijn in genezing. 

Een ander groot zorg issue is het gevecht tegen overgewicht: met mobiele devices kun je beweging tracken van zowel de vlinderslag als het naar binnen lepelen van je eten. Daar kun je dan weer rekenmodellen aan hangen die inschatten hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je binnen krijgt, om zo na enige tijd zicht te krijgen op trends in gewicht en hoe daar balans in te brengen.  Ook de recent gemelde doorbraak dat een iWatch zonder te prikken glucose in je bloed zou kunnen monitoren zou hier kunnen helpen. Dus die sensoren kun je ook voor je laten werken, om je te helpen gezonder te worden en dat dan ook te blijven.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 5 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in