Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple blokkeert wereldwijde updates Telegram door Russische ban'

Sinds Rusland Apple heeft gevraagd de app Telegram van de App Store te verwijderen, wordt het Telegram onmogelijk gemaakt zijn app te updaten. Dat schrijft CEO Pavel Durov. Volgens Durov gaat het om wereldwijde updates. De app zou daarom niet meer voldoen aan de eisen die de GPDR stelt.
Telegram users
© Telegram
Telegram

Rusland verbiedt sinds april het gebruik van Telegram.

“Omdat we weigerden om decryptiesleutels te verstrekken aan Russische veiligheidsdiensten voor alle communicatie van onze gebruikers. We geloven dat we gedaan hebben wat mogelijk is, het behouden van het recht van privacy van onze gebruikers in een onrustig land”, schrijft Durov.

Volgens Durov werken daarom sommige functionaliteiten van Telegram – zoals stickers – niet goed in iOS 11.4, ondanks dat het bedrijf het probleem weken geleden al heeft gefixt. “Als gevolg hiervan hebben we onze deadline van 25 mei 2018 niet kunnen behalen om volledig te kunnen voldoen aan GDPR voor onze EU-gebruikers. We zetten onze inspanningen voort om de situatie op te lossen en houden u op de hoogte,” aldus Durov.

Flink in gebruik

Durov snapt de actie van Apple niet, schrijft hij. “Ondanks dat slechts 7 procent van de gebruikers van Telegram uit Rusland komt, weigert Apple nu updates voor alle Telegramgebruikers sinds midden april." Apple heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

De app is sinds midden april officieel verboden in Rusland, waar het wel flink in gebruik is - ook door het Kremlin. Dat overheidsorgaan is na het verbod overgestapt op ICQ, dat sinds 2010 in bezit is van een Russische miljardair. In de praktijk blijkt het blokkeren van Telegram lastig, mede doordat die app cloudservices gebruikt. Blokkering op isp-niveau heeft al het neveneffect gehad dat clouddiensten van AWS en Google zijn meegenomen in de Russische Telegram-ban.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in