Overslaan en naar de inhoud gaan

Spectre-fixes ontbreken in nieuwste Intel-chips

Intel heeft nieuwe chips onthuld in zijn Core U- en Y-series (respectievelijk Whiskey Lake en Amber Lake). Deze processors voor mobiel gebruik beloven een hoger prestatieniveau, langere batterijduur, snellere WiFi-verbindingen en meer functionele verbeteringen. De verfijning van de achtste generatie Core-chips debuteert komende herfst in nieuwe laptops en tablets, maar mist dan nog betere beveiliging tegen de diepgaande processorgaten Spectre en Meltdown.

Het lijkt erop dat Intel zijn zelfopgelegde deadline voor Spectre- en Meltdown-proof processors nipt gaat halen. Begin dit jaar heeft toenmalig CEO Brian Krzanich verklaard dat de chipproducent voor het einde van dit jaar met een echte oplossing zou komen voor de diepgaande beveiligingsgaten die de hele ICT-industrie hebben geraakt. Oplossingen tot op heden zijn vooral fixes geweest die misbruik van de diverse Spectre- en Meltdown-varianten afdekken, en daarbij ook het prestatieniveau van processors kunnen drukken.

Begin 2019?

Voor een definitieve oplossing tegen de kwetsbaarheden is een architectuurverandering nodig, waar Intel maar ook een concurrent als AMD aan werkt. CEO Lisa Su van AMD heeft in februari dit jaar verklaard dat Spectre- en Meltdown-vrije processors in 2019 komen: met het debuut van de tweede generatie Zen-processors. De grote concurrent Intel zou dus eerder met definitieve bescherming in zijn chips komen, hoewel er nu sprake lijkt van slechts een kleine voorsprong.

De gister onthulde Core U- en Y-processors bieden licht hogere kloksnelheden dan hun directe voorgangers, maar vallen formeel nog wel in de achtste generatie van Intels Core-chips. Ze zijn geproduceerd op hetzelfde 14++ nanometer productieproces als de voorgaande lichting (Coffee Lake). Intel heeft veel verbeteringen gestopt in de chipsets die meekomen met de Whiskey en Amber Lake-processors. Daaronder ingebouwde ondersteuning voor Gigabit WiFi, USB 3.1 gen2 (met datadoorvoersnelheden tot 10 Gbps), HD Audio, en Wake-On-Voice voor spraakassistenten als Amazons Alexa en Microsofts Cortana.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in