Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moeilijk kan het zijn?!

De beste stuurlui ... werken niet aan grote IT-projecten bij de overheid? Enerzijds moet ik heel diep zuchten van de herhaalde constatering dat overheids-ICT vaak, te vaak uit de hand loopt. Qua kosten, qua looptijd, qua scope, qua functionaliteit, qua resultaat, qua wat niet eigenlijk? Anderzijds mag ik best wat minder diep zuchten.
shame
© Shutterstock
Shutterstock

Want ik weet best dat het over heel complexe IT-projecten gaat. Nog los van complicerende factoren als bureaucratie, politiek, wetgeving, enz. Waar IT (en ICT) het in het bedrijfsleven al lang niet altijd zo makkelijk heeft, daar is het in de overheidssector nog wel een graadje erger. Want in theorie speelt er bij bedrijven de kwestie van wel/niet winstgevend. En dan - vroeg of laat - een knoop doorhakken.

Molenstenen met spaghetti

Bij overheids-ICT kan het wel gaan om kosten/baten, maar is dat niet per se een doorslaggevende factor. Bepaalde functies en taken móeten simpelweg worden uitgevoerd, aangeboden, onderhouden, verbeterd. En dat alles in het licht van oude wetten, bijgewerkte regelgeving, gemoderniseerde richtlijnen en meer. Waarbij heel veel van die legacy (of moet ik eigenlijk zeggen: heritage) ab-so-luut niet achtergelaten, uitgefaseerd, gedumpt kan worden. Wat dan dus deels ook geldt voor IT-legacy, pardon: IT-heritage.

Laat ik eens een grafische AI-generator opdracht geven om een afbeelding te maken van een reeks molenstenen gecombineerd met spaghetti, prikkeldraad, gebrek aan IT-kennis, dure consultants, boze burgers, verwende consumenten, overgoten met stroop of lijm. Oh, en hoe kan ik beeld schetsen voor de factor politiek? Waarbij elke vier jaar (als dingen goed gaan!) ineens het roer om kan gaan. En waarbij natuurlijk ook afspraken, machtsspelletjes en meer spelen die direct of indirect ook impact op IT-projecten hebben.

Laat ik dus (ook) diep zuchten van opluchting. Dat ik een stuurman ben die niet aan IT-projecten bij de overheid werkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in