Hoe moeilijk kan het zijn?!
Want ik weet best dat het over heel complexe IT-projecten gaat. Nog los van complicerende factoren als bureaucratie, politiek, wetgeving, enz. Waar IT (en ICT) het in het bedrijfsleven al lang niet altijd zo makkelijk heeft, daar is het in de overheidssector nog wel een graadje erger. Want in theorie speelt er bij bedrijven de kwestie van wel/niet winstgevend. En dan - vroeg of laat - een knoop doorhakken.
Molenstenen met spaghetti
Bij overheids-ICT kan het wel gaan om kosten/baten, maar is dat niet per se een doorslaggevende factor. Bepaalde functies en taken móeten simpelweg worden uitgevoerd, aangeboden, onderhouden, verbeterd. En dat alles in het licht van oude wetten, bijgewerkte regelgeving, gemoderniseerde richtlijnen en meer. Waarbij heel veel van die legacy (of moet ik eigenlijk zeggen: heritage) ab-so-luut niet achtergelaten, uitgefaseerd, gedumpt kan worden. Wat dan dus deels ook geldt voor IT-legacy, pardon: IT-heritage.
Laat ik eens een grafische AI-generator opdracht geven om een afbeelding te maken van een reeks molenstenen gecombineerd met spaghetti, prikkeldraad, gebrek aan IT-kennis, dure consultants, boze burgers, verwende consumenten, overgoten met stroop of lijm. Oh, en hoe kan ik beeld schetsen voor de factor politiek? Waarbij elke vier jaar (als dingen goed gaan!) ineens het roer om kan gaan. En waarbij natuurlijk ook afspraken, machtsspelletjes en meer spelen die direct of indirect ook impact op IT-projecten hebben.
Laat ik dus (ook) diep zuchten van opluchting. Dat ik een stuurman ben die niet aan IT-projecten bij de overheid werkt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee