Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse burgers en bedrijven eindelijk verlost van diskettes voor overheidscontact

De Japanse overheid is eindelijk gestopt met het gebruiken van floppy´s, wat het al sinds 2021 wil doen. Tot vorige maand werd burgers nog verzocht om documenten op floppy’s aan te leveren. Japan wil nu doorpakken en binnenkort ook de faxmachines afschaffen.

diskette, met externe USB-diskdrive aan laptop
Shutterstock, Toru Kimura

In Japan waren er maar liefst 1.034 regels die het gebruik van floppy's verplicht stelden. Halverwege vorige maand had de overheid al deze regels, op één na, afgeschaft, zo meldt Reuters nu. De daarvoor benodigde wetswijzigingen zijn begin dit jaar aangekondigd. Taro Kono, de Japanse minister van Digitale Zaken, kondigt bij persbureau Reuters aan dat nu ook de laatste regelgeving is verwijderd. "We hebben op 28 juni de oorlog tegen de floppy's gewonnen", zo verklaart hij.

Corona-tijdperk

Die oorlogsverklaring is in de zomer van 2022 opgenomen in de formele digitale agenda die de bewindsman toen heeft opgesteld. Japan strijdt al sinds 2021 tegen het gebruik van floppy's. Dat valt samen met de oprichting van de Digital Agency in het land. Destijds moest Japan snel een test- en vaccinatieproces opzetten vanwege de coronapandemie, waarbij bleek dat de overheid nog sterk afhankelijk was van papieren documenten en verouderde technologie.

Kono heeft het tot zijn missie gemaakt om het gebruik van deze verouderde technologie te beëindigen. Nu de oorlog tegen de floppy’s gewonnen is, zijn faxmachines het volgende doelwit.

Een uitvoering van dit artikel is eerder gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in