Overslaan en naar de inhoud gaan

DVD is passé voor verkiezingssoftware bij gemeenten

De Kiesraad is in 2023 gestopt met software waarmee verkiezingsuitslagen worden berekend en vastgesteld via dvd aan gemeenten te versturen. De Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020) is alleen nog als download beschikbaar op een afgeschermd netwerk.

bord: ingang stemlokaal
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

De organisatie blikt in het Jaarverslag van 2023 terug op een druk verkiezingsjaar met verkiezingen voor provinciale staten, waterschappen, eilandsraden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, kiescolleges voor de Eerste Kamer, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

In het Jaarverslag wordt ook stilgestaan bij succesvol opgeloste kwetsbaarheden die in 2023 werden ontdekt door een onafhankelijke beveiligingsexpert. Verder besloot de Kiesraad in april 2023 om het miljoenencontract met Paragon Customer Communications, die werkte aan een nieuw hulpmiddel bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag, te ontbinden. De software had gebruikt moeten worden bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag en voor het indienen van de kandidatenlijsten door politieke partijen.

Vervolgtraject

Er is inmiddels een vervolgtraject gestart om alsnog tot een opvolger van de ondersteunende softwareverkiezingen te kunnen komen, zo schrijft de Kiesraad in het Jaarverslag 2023. “In het gekozen vervolgtraject zal een gedeelte van de functionaliteit gerealiseerd worden door een ontwikkelteam dat direct door de Kiesraad wordt aangestuurd. Eind 2023 is hiermee van start gegaan. Het realiseren van de overige gewenste functionaliteiten zal nauw met de markt worden afgestemd.” Een marktconsultatie wordt momenteel voorbereid”, valt te lezen in het verslag.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in