Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenencontract toegekend voor nieuwe verkiezingingssoftware

Nieuwe software voor Nederlandse verkiezingen moet in 2023 worden opgeleverd en de kosten voor de ontwikkeling, beheer en hosting bedragen voor de komende twintig jaar zo’n 45 miljoen euro. Dat meldt de Kiesraad. De opdracht is gegund aan Paragon Customer Communications.
Stemlokaal
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

De software krijgt de naam Digitaal Hulpmiddel Verkiezingen (DHV) en vervangt de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020) die nu in gebruik is. Deze programmatuur wordt gebruikt bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag en voor het indienen van de kandidatenlijsten door politieke partijen.

Paragon Customer Communications krijgt een contract met een looptijd van 5 jaar, wat drie keer kan worden verlengd met telkens 5 jaar. Het DHV wordt gehost in een centrale omgeving via een besloten netwerk. “Hierdoor kan de Kiesraad het gebruik van het programma monitoren en tijdig maatregelen nemen in het geval er onregelmatigheden worden geconstateerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Security Operations Centre. Daarnaast wordt het programma en de hostingomgeving volgens de meest recente beveiligingseisen door de leverancier beheerd en actueel gehouden”, zo licht de Kiesraad toe op haar website.

Telkens toetsen

De software krijgt dezelfde functie als de huidige verkiezingssoftware. De stembiljetten worden na afloop van het stemmen dus nog steeds met de hand geteld, waarna de uitkomsten vastgelegd worden in een proces-verbaal. Daarna worden alle stemmen van de stembureaus digitaal bij elkaar opgeteld.

De verkiezingssoftware wordt bij iedere verkiezing opnieuw getoetst op werking en beveiliging. Verder wordt de broncode gepubliceerd, zodat controle van de software ook publiekelijk mogelijk is.

16 aanbevelingen

De Kiesraad was in oktober 2020 nog positief over de beveiliging van de software die bij de verkiezingen wordt gebruikt. Er werd na de laatste verkiezingen een beveiligingstest uitgevoerd voor de Ondersteunende Software Verkiezingen.

“Er is duidelijk aandacht besteed aan de veiligheid en vrijwel alle kritiekpunten uit eerdere testrapporten en onderzoeken blijken te zijn opgelost”, schreven onderzoekers van Hackdefense. Wel werden er nog 16 aanbevelingen gedaan, waarvan de belangrijkste is om geen standaardwachtwoord te gebruiken zelfs niet als dit direct gewijzigd moet worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in