Overslaan en naar de inhoud gaan

Google struikelt weer met 'slimme bril'-project

Herinner je je Google Glass? Het innovatieve concept werd een flop. Googles nieuwste project voor de ontwikkeling van een slimme bril - Project Iris - is volgens ingewijden ook al weer een stille dood gestorven. Maar mogelijk herrijst het in de vorm van software, waarvoor partners de hardware produceren.
Still uit Google promovideo
© Google
Google

In januari was Google nog vol goede moed, meldt The Verge. Destijds vertelden ingewijden - zonder toestemming van het bedrijf - over het geheime Project Iris. Daarmee wilde Google in de voetsporen van Meta, Microsoft en Apple ook een eigen mixedrealitybril ontwikkelen. Onderdeel van het project was onder meer een skibril-achtig apparaat met naar voren gerichte camera's die een beeld van de werkelijke wereld projecteren op computergenereerde beelden. Maar eerder tijdens Google I/O in 2022 had Google ook al in een video gesuggereerd bezig te zijn met de ontwikkeling van een augmentedrealitybril. Die zou in staat zijn navigatie-instructies en directe vertalingen van iemand die in een vreemde taal spreekt op de glazen te projecteren.

Hardware aan de wilgen

Maar Insider meldt nu op basis van gesprekken met drie ingewijden dat Google de stekker uit het project heeft getrokken, in ieder geval wat betreft de ontwikkeling van de hardware. Mogelijk concentreert het bedrijf zich nu op de ontwikkeling van een 'micro XR'-platform, een besturingssysteem met een app-ecosysteem waar hardwarepartners gebruik van kunnen maken. Google zou al met Samsung en Qualcomm samenwerken. Het gaat dan om het concept van de skibril dat mogelijk de eerstvolgende headset is waar Samsung mee komt.

Google zou daarmee dezelfde strategie volgen als met Android waarbij het bedrijf zich ook vooral toelegt op de ontwikkeling van het besturingssysteem en het app-ecosysteem. Volgens Insider heeft Project Iris te kampen gehad met reorganisaties en het verleggen van strategie. Zo is Clay Bavor, de hoogst verantwoordelijke voor de AR/XR-ontwikkelingen bij Google, in maart vertrokken en is Kurt Akeley, een van de belangrijkste ontwikkelaars in het team,  met pensioen gegaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in