Overslaan en naar de inhoud gaan

Flinke kritiek op nieuwe VR/AR-bril Facebook

De Meta Quest Pro, zoals de nieuwste VR/AR-bril van Facebooks moederbedrijf heet, lijkt de plank flink mis te slaan. Recensies van het al lange tijd verwachte apparaat zijn niet mals. De opvolger van Oculus-brillen is duur, lijkt nog niet af en is zoekende naar zijn doelgroep.
Meta Zuckerberg
© Shutterstock
Shutterstock

Dat het prijsniveau van deze cyberbril flink hoog zou liggen, was enige tijd voor de komst al wel uitgelekt. Het bedrijf van Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg zet groots in op virtuele werelden, ook wel metaverse genoemd, en heeft daarom zijn nieuwe opgerichte moederbedrijf dan ook Meta genoemd. Investeerders toonden zich vorige week niet bepaald overtuigd en hebben de beurskoers van de firma hard laten kelderen toen de kwartaalresultaten tegenvielen.

Zuckerberg is wel overtuigd

Toch volhardt topman Zuckerberg, die ook de meeste stemrechten heeft in Meta. Hij zegt de komende jaren nog veel geld te zullen investeren in de metaverse. De Meta Quest Pro VR-bril is een belangrijk onderdeel van deze strategie. Alleen zijn reviewers nu nog niet bepaald overtuigd. "Bijna vier keer de prijs betekent zeker niet vier keer de kwaliteit", begint Ars Technica zijn recensie van de nieuwe cyberbril.

De Quest Pro is inderdaad flink duurder dan de Quest 2, die inmiddels net iets meer dan twee jaar oud is. De nieuwe Pro is 400% of 275% duurder, afhankelijk van respectievelijk de oorspronkelijke, door Meta gesubsidieerde prijs of de recent nog verhoogde prijs voor de oudere VR-bril, rekent Ars voor. Overigens is een meer directe opvolger van de relatief goedkope Quest 2 in de maak om komend jaar uit te komen.

Premiumverwachtingen

Voor nu krijgen kopers van de 1500 dollar kostende Quest Pro echter niet een ervaring die dat forse bedrag rechtvaardigt, aldus de kritiek. In Nederland ligt de prijs op 1799,99 euro. Niet alleen Ars uit harde woorden in zijn beschouwing. Ook andere recensenten zijn niet te spreken over de prijs/prestatieverhouding. Wat daarbij meespeelt, is dat sommige van de premiumfuncties niet voldoen aan de verwachtingen.

Zo zijn de full-color passthrough camera en de mogelijkheid van het apparaat om gezichtsuitdrukkingen te lezen niet overtuigend. Ars Technica noemt deze features zelfs experimenteel en nog niet klaar, zeker voor een paradeproduct zoals de Quest Pro is voor Meta. "En terwijl er duidelijke verbeteringen zijn in comfort en schermhelderheid, maken die minder indruk dan we zouden verwachten voor de prijs (en eerlijk gezegd voor het verstrijken van de tijd sinds de komst van de Quest 2 in 2020)."

Gelovigen gezocht

De conclusie die nu wordt getrokken, is dat de nieuwe VR-bril van Meta vooral iets is voor mensen met (te)veel geld. Gebruikers die geloven in de toekomstvisie van Zuckerberg, waarin spelen, werken en leven in virtuele werelden het best tot z'n recht komt met een fysieke headset op. De 722 gram die de Quest Pro weegt, maakt dat nog niet bepaald comfortabel voor hele werkdagen of langere gamingsessies.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in