Overslaan en naar de inhoud gaan

Gates bekent schuld voor overwinning Android

Bill Gates legt de schuld voor Microsofts verlies - en Google's verovering - van de mobiele markt bij zichzelf neer. Terwijl die strijd eigenlijk een vanzelfsprekende overwinning voor de Windows-maker had moeten zijn, geeft de mede-oprichter van Microsoft nu aan. Hij spreekt van zijn eigen "mismanagement".
Gates, op event Village Global
© Village Global
Village Global

Voormalig Microsoft-CEO Gates noemt het verliezen van de smartphonemarkt één van zijn grootste vergissingen. Een vergissing die bovendien flinke gevolgen heeft gehad voor Microsoft. "Weet je, in de softwarewereld, vooral voor platformen, zijn het van die winner-take-all markten", vertelt miljardair Gates op een investeerdersconferentie, die is gecoverd door TechCrunch.

Non-Apple platform

Zijn grootste vergissing ooit is het mismanagement waar hij zich schuldig aan heeft gemaakt en wat er voor heeft gezorgd dat Microsoft niet is geworden wat het Android-ecosysteem nu is. Daarmee bedoelt Gates, zo verduidelijk hij, Android als het standaard non-Apple platform voor smartphones. "Dat was een 'natural thing' voor Microsoft om te winnen."

Alleen heeft de Windows-maker, met zijn dominantie op de pc-markt, dat niet voor elkaar gekregen. "Er is ruimte voor exact één non-Apple besturingssysteem, en dat is hoeveel waard? 400 miljard dollar die overgeheveld zou worden van bedrijf G [Google] naar bedrijf M [Microsoft]."

Ondanks miljardeninvesteringen en veel ontwikkelwerk heeft Windows Phone (inclusief zijn voorganger Windows Mobile en Phone-opvolger Windows 10 Mobile) nooit de positie van Android bereikt. Gates wijt dit aan zichzelf, gecombineerd met het feit van de winner-take-all aard van de smartphonemarkt. Aanwezig zijn op die markt met de helft van de apps, of zelfs 90 procent van de apps, die de concurrent heeft, betekent dat je als leverancier onderweg bent naar je complete ondergang, zo weet Gates nu te vertellen.

'En antitrust'

In zijn 'schuldbekentenis' over het verlies van Windows op smartphones - en de overwinning van Google op dat gebied - haalt Gates nog wel de geruchtmakende antitrustzaak aan waar Microsoft in was verwikkeld. En de mede-oprichter en topbestuurder van het grote softwarebedrijf stipt aan dat andere elementen van het bedrijf nog altijd zeer sterk zijn, zoals Windows (op pc's en servers dan) en Office. "Dus we zijn een leidend bedrijf. Als we dat ene [van de smartphonemarkt - red.] goed hadden gekregen, dan waren we het [leidende - red.] bedrijf. Ach ja."

Momenteel is Android-maker Google verwikkeld in meervoudige antitrustzaken in de Europese Unie, en stevent de overheid van de Verenigde Staten af op kritische antitrustaandacht voor techreuzen als Google. Het nog altijd grote Microsoft is daarbij niet in de kijker. Gates' opmerking dat antitrust een mogelijke invloed was voor Microsofts verlies van de mobiele markt verbaast analisten, die niet meegaan in die blik op de relatief recente tech-geschiedenis. Het bedrijf was met zijn Windows CE-platform namelijk al jaren vooruit, maar zou die voorsprong door eigen bureaucratie niet verzilverd hebben.

Bill Gates over de concurrentiestrijd met Android, in de brede interviewsessie op conferentie van investeringsbedrijf Village Global:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in