Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde van chipcrisis is in zicht, voorspelt brancheclub van chipafnemers VS

De chiptekorten van de afgelopen jaren zijn bijna voorbij, voorspelt de Amerikaanse branchevereniging Consumer Technology Association (CTA). Deze geruststellende claim komt net voordat de 2023-editie van techbeurs CES plaatsvindt die de CTA organiseert.
Consumer Electronics Show
© CES
CES

De enorme vraag naar computerchips uit de coronapandemie neemt af, stelt onderzoeker Steve Koenig van de Amerikaanse brancheorganisatie. Daardoor normaliseren ook langzaam de extreem lange levertijden die al geruime tijd gelden voor uiteenlopende soorten consumentenelektronica en ICT-apparatuur.

Straks doorslaan?

De door CTA geconstateerde verbeteringen in de toevoer van broodnodige chips hangen ook samen met grote investeringen van chipbedrijven in meer productie. Dat lijkt goed nieuws voor de elektronicabranche, maar kan ook een keerzijde hebben, denkt Koenig. "We gaan van een tekort aan chips naar een mogelijk overaanbod." Dat kan leiden tot het instorten van prijzen, voor chips én de producten waar die in zitten.

In mei vorig jaar heeft ICT-marktonderzoeker Gartner ook al een dergelijke voorspelling gedaan. Door de enorme investeringen in de productie van computerchips in reactie op de wereldwijde tekorten kan er in 2023 overcapaciteit in de sector ontstaan, aldus een analist van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner. De afgelopen jaren zijn diverse voorspellingen over de ernst, duur en einde van het chiptekort lang niet altijd uitgekomen.

'Perfecte storm'

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar onder meer laptops en mobiele telefoons flink toegenomen vanwege het plots 'uitgebroken' thuiswerken. Dat is en masse toegepast door werkgevers en werknemers vanwege lockdowns in landen her en der. Vanwege het verplichte thuiszitten is ook in de privésfeer een enorm toegenomen vraag naar chips ontstaan: voor spelcomputers en andere vormen van elektronisch vermaak.

Vervolgens is het chiptekort vooral in de autosector gevoeld, omdat daar aan het begin van de pandemie bestellingen zijn afgezegd waardoor fabrikanten achteraan de rij stonden toen autobedrijven de productie weer op wilden voeren. Diverse andere complicerende factoren hebben nog bijgedragen aan de 'perfecte storm' van het tekort aan chips.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in