Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers: chiptekorten pas in 2024 opgelost

De chiptekorten waar bedrijven worden pas in 2024 opgelost, wanneer een aantal nieuwe waferfabrieken opengaan. The Register meldt dat de problemen voorlopig zullen aanhouden.
Qualcomm Centriq wafer en chip
© Qualcomm
Qualcomm

Onderzoekers waarschuwen dat de problemen met de levering van geavanceerde chips voorlopig nog aanhouden. Pas wanneer er nieuwe waferfabrieken in werking zijn, zullen de problemen afnemen. Het verwachte tekort aan chips komt niet alleen door een te lage chipproductie, maar ook door gebrek aan wafers.

De wafer is de fundering van de microchip. Het wordt uit silicumkristal gesneden in schijven van meestal 300 millimeter diameter en 1 millimeter dik: de wafer.

Problemen tot 2024

Onder meer Volkswagen gaf deze week al aan dat de problemen met de chipvoorziening zouden voortduren tot 2024. De autofabrikant is zeker niet de enige. Onderzoeksbureau Techcet waarschuwde al dat tot eind 2023 de vraag naar wafers, die gebruikt worden bij het produceren van chips, veel groter is dan de productie.

Het tekort aan wafers betekent dat de productie van chips zal komen stil te liggen en dat prijzen van chips en wafers verder stijgen. Niet alleen de vraag naar computerchips is nu dus een probleem, ook de vraag naar de wafers waarmee de chips worden gefabriceerd speelt een rol.

Vraag naar wafers neemt toe

"Net als bij andere halfgeleidermaterialen is de levering van siliciumwafels krap en nemen de doorlooptijden toe", aldus de onderzoekers van Techcet tegenover The Register. Op dit moment is de vraag naar wafers gelijk aan het aanbod, maar de vraag zal verder blijven toenemen.

"De prijzen zullen stijgen door het strakke evenwicht tussen vraag en aanbod. Ze stijgen daarnaast ook omdat leveranciers hogere prijzen vragen om de nieuwe investeringen te kunnen betalen", aldus Techcet tegenover The Register.

"Ook op de korte termijn stijgen de energie- en grondstofkosten voor de productie van wafers. Dit draagt ​​bij aan stijgende prijzen.” Meer productielocaties van wafers moeten de problemen wegnemen. Er is echter niet op tijd genoeg geïnvesteerd om aan de groeiende vraag te blijven voldoen.

"Vanaf 2020 ontstond er een sterke vraag naar siliciumwafers, en in die periode zijn zeer minimale investeringen gedaan in nieuwe fabrieken”, zo meldt Techcet. De investeringsplannen werden pas in de afgelopen zes maanden aangekondigd. “Het duurt ongeveer twee jaar voordat deze productie online komt om de halfgeleiderindustrie te bevoorraden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in