Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudsoftwaremaker VMware gaat misschien toch niet naar chipmaker Broadcom

De Europese Commissie heeft bezwaren bij de voorgenomen miljardenovername van cloudsoftwarebedrijf VMware door chipconcern Broadcom. Het dagelijks EU-bestuur is bezig met een diepgaand onderzoek naar mogelijke schending van de EU-mededingingsregels en heeft een formele mededeling van bezwaar bij het Amerikaanse Broadcom ingediend.
EC-ingang
© EC
EC

Broadcom wil met de overname zijn activiteiten diverser maken. De commissie nodigt het bedrijf nu uit te reageren op haar zorgen. Broadcom kan ook een hoorzitting aanvragen. De commissie heeft tot 21 juni om een definitief besluit te nemen, meldt ze.

Ook Nederlands bezwaar

Verschillende Europese bedrijfsorganisaties, waaronder CIO Platform Nederland, hadden eerder hun zorgen al geuit over de overname waarmee 61 miljard dollar is gemoeid. Ze vrezen onder meer dat die voor drastische prijsstijgingen leidt. Ook kost het tijd en geld voor klanten die van VMware naar een concurrent willen overstappen. Daarvoor is zeker drie tot vijf jaar nodig, wat bedrijven van een overstap zou kunnen weerhouden.

Eind vorig jaar doemde al de horde op van Europese keuring voor de in mei 2022 gesloten deal, waarbij het meer op afkeuring leek af te stevenen. Die vroege geluiden lijken nu dus bewaarheid te worden. De EC heeft toen eerst in de markt om reacties gevraagd; bij gebruikersverenigingen. Het Nederlandse CIO Platform, het Belgische Beltug, het Duitse Voice en het Franse Cigref hebben hun zorgen geuit, waar de EC gevoelig voor blijkt te zijn. Broadcoms overname in 2019 van securityleverancier Symantec heeft daarna tot prijsverhogingen geleid, die als disproportioneel zijn omschreven. De vrees bestaat dat VMware-gebruikers hetzelfde lot staat te wachten.

Microsoft-macht

Wat hierbij ook meespeelt, is dat een mogelijk alternatief voor VMware's cloudsoftware dan slechts Hyper-V van Microsoft zou zijn. Die aanbieder heeft met zijn eigen cloudaanbod van Microsoft 365 (voorheen Office 365) en Azure al een relatief dominante positie op de cloudmarkt. De positie van VMware is ook belicht in de Marktstudie Clouddiensten die de Nederlandse marktwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) vorig jaar heeft opgesteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in