Overslaan en naar de inhoud gaan

Vestager pakt dominant Broadcom aan

Chipproducent is volgens mededingingscommissaris Margrethe Vestager bezig met marktverstorend gedrag, waarbij er "sterke indicaties" zijn dat dit concurrentie ondermijnt. De antitrusttak van de Europese Commissie (EC) legt nu een interimmaatregel op: Broadcom moet stoppen met het eisen dat klanten alleen bij het Amerikaanse bedrijf chips kopen.
antitrustcommissaris Vestager
© EC
EC

Eurocommissaris Vestager, die in de nieuwe EC-samenstelling antitrust én de digitale agenda onder haar hoede heeft, velt nu alvast een streng oordeel over Broadcom. Ze legt tussentijdse maatregelen op aan de chipproducent die ze een leider noemt op de wereldwijde markt voor chipsets die dienst doen in decoderkastjes voor tv-uitzendingen en voor breedbandmodems (zowel glasvezelmodems als ook xDSL-modems). "We hebben sterke indicaties dat het zich schuldig maakt aan concurrentie-ondermijnende praktijken", laat Vestager weten in een tweet.

Contractuele dwang

Dit gedrag kan volgens de antitrusttopvrouw ernstige en zelfs onherroepelijke schade toebrengen aan concurrentie op deze chipmarkt. "We hebben Broadcom bevolen om onmiddellijk te stoppen met zijn gedrag." Concreet gaat het nu om een EC-bevel aan de chipfabrikant om bepaalde bepalingen in zijn contracten met zes voorname klanten te schrappen. Deze contractuele voorwaarden vereisen van klanten exclusieve of quasi-exclusieve afname van producten.

Daarnaast zijn er commerciële voordelen die Broadcom aan chipkopers biedt, waarmee het bedrijf de concurrentieverhoudingen zou scheeftrekken. Dit omvat bulkkortingen, maar ook non-financiële voordelen zoals premium support en/of vroege toegang tot Broadcoms technologie. Daarmee kunnen afnemers hun eigen producten eerder op de markt hebben, of beter ontwikkelen, dan hun concurrenten die niet tot Broadcoms 'preferente afnemers' behoren.

Schade inperken, voor WiFi 6

Volgen de EC is die eis voor exclusieve afname op het eerste gezicht strijdig met de Europese mededingingsregels. De Europese marktwaakhond onderzoekt Broadcom al langer en dat onderzoekt loopt ook door. Het nu opleggen van een interim maatregel is een opmerkelijke en vooral snel uitgevoerde stap door de antitrustdivisie van de EC. Reden voor deze stap is het inperken van de schade, of dus voorkomen dat concurrerende chipproducten niet meer kunnen herstellen van de door Broadcom aangerichte schade op de markt voor dit soort chipsets.

De Commissie heeft geconcludeerd dat er flinke impact zou zijn van Broadcoms gedrag, als dat nog langer wordt toegestaan. Dit zou dan namelijk diverse tenders raken die in de nabije toekomst worden gedaan, ook in verband met de aankomende introductie van de WiFi 6-standaard voor modems en set-top boxes. Dit zou, zo stelt de EC, er waarschijnlijk voor zorgen dat andere chipsetleveranciers niet op gelijk veld kunnen concurreren met Broadcom, en daarmee dreigt marginalisering of zelfs een complete marktexit voor die benadeelde concurrenten.

ICT-snelheid en juridische traagheid

Broadcom gaat in beroep tegen de nu opgelegde strafmaatregel. Als deze tussentijdse EC-maatregel overeind blijft bij het Europese Hof van Justitie, zou de Europese antitrusttak dat middel vaker in kunnen zetten, stellen bronnen al tegen de Britse zakenkrant The Financial Times. Vooral voor techbedrijven zien kenners dat als een mogelijkheid. De commissie kreeg in het verleden de kritiek dat zij bedrijven als Google en Facebook te lang hun gang liet gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in