Overslaan en naar de inhoud gaan

FCC: 5G is even veilig als 4G en 3G

De straling van 5G is 'niet minder gevaarlijk dan die van 4G en 3G', concludeert de Amerikaanse toezichthouder FCC. Er komen daarom geen strengere eisen voor 5G-netwerken en apparaten die een 5G-verbinding gebruiken.
5G
© Intel
Intel

De Federal Communications Commission (FCC) gaat in de Verenigde Staten over de veiligheid van mobiele netwerken, en heeft lange tijd onderzoek gedaan naar het nieuwe 5G-netwerk. 5G gebruikt hogere frequenties dan 3G en 4G en vereist veel meer (kleine) zendmasten voor goede dekking en up- en downloadsnelheden. Critici zeggen dat de straling van 5G schadelijk is voor de gezondheid van mens, dier en milieu. De nieuwe draadloze standaard zou een groter gezondheidsrisico vormen dan 3G en 4G. Dat klopt niet, zegt de FCC.

Bestuurders van de toezichthouder vertellen Amerikaanse media, waaronder The Verge, dat 5G niet minder veilig is dan 3G en 4G. De stralingseisen die de volksgezondheid beschermen hoeven daarom niet aangepast te worden, want 5G overschrijdt de bestaande limieten niet.

5G groeit hard

De conclusie van de FCC komt niet als een verrassing, want bestuurders hebben deze mededelingen al vaker gedaan. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaar al meerdere 5G-apparaten goedgekeurd door de FCC. Smartphonefabrikanten als LG en Samsung verkopen inmiddels 5G-toestellen in de VS, en providers als Verizon bieden in grote Amerikaanse steden al lokale 5G-netwerken aan.

De techindustrie werkt hard aan uitbreiding van 5G, dat in eerste instantie een aanvulling wordt op de bestaande 3G- en 4G-netwerken. 5G biedt onder andere veel hogere up- en downloadsnelheden, een lagere latency en is geschikt om miljarden Internet of Things (IoT)-apparaten op aan te sluiten. Het nieuwe mobiele netwerk maakt ook de weg vrij voor de zogeheten smart city: een stad met zelfrijdende auto's, slimme lantaarnpalen en allerlei andere slimme toepassingen.

Nederland krijgt volgend jaar 5G

De Verenigde Staten zijn niet het enige land met 5G. In onder meer Zwitserland, Engeland en Spanje zijn ook al lokale tot regionale 5G-netwerken actief. Daar komen dit jaar meer landen bij. Nederland hoort daar niet bij. De overheid wil volgend jaar de benodigde 5G-frequenties veilen aan providers, die pas daarna hun 5G-netwerken kunnen activeren. T-Mobile belooft volgend jaar als eerste Nederlandse provider een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden. 

Ook in ons land zijn er zorgen over de straling van 5G. Telecomproviders, techbedrijven en de meeste deskundigen zeggen hetzelfde als de Amerikaanse FCC: 5G is niet schadelijk voor de gezondheid en is geen groter risico dan de bestaande mobiele netwerken. Critici vinden dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico's en willen lagere maximale stralingsnormen. Het Agentschap Telecom gaat over de stralingsnormen in Nederland, en zegt dat verlaging niet nodig is omdat de maximale stralingsnormen in Nederland nog strenger (en dus lager) zijn dan internationale eisen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in