Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dit zijn de killer-apps voor 5G tot 2023'

Beveiligingscamera's buiten zullen de komende drie jaar markt voor 5G Internet of Things (IoT) domineren, concludeert Gartner uit marktanalyse. Pas in 2023 nemen 'connected cars' die toppositie over.
Privacy
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Volgend jaar zullen er al 2,5 miljoen beveiligingscamera's zijn geïnstalleerd die gebruik kunnen maken van 5G-netwerken. Op dat moment hebben de camera's een marktaandeel in de 5G IoT-markt van 70 procent. Hun aantal groeit naar 6,2 miljoen in 2021 en naar 15,8 miljoen in 2023. Dat jaar neemt echter het aantal toepassingen in privé en zakelijke auto's de koppositie over met 19,1 miljoen installaties.

Het marktaandeel van de camera's is dan weggezakt naar 32 procent en de 5G-toepassingen in auto's komen dan op een marktaandeel van 39 procent, staat in het rapport “Market Trends: 5G Opportunities in IoT for Communications Service Providers.

In totaal groeit het aantal toepassingen dat gebruikt maakt van 5G van 3,5 miljoen wereldwijd in 2020 naar 48,9 miljoen in 2023. Gartner definieert een aparte categorie 'fleet telematics' die - met 135.000 installaties en een marktaandeel van 4 procent in 2020 - groeit naar 5,1 miljoen installaties en een marktaandeel van 11 procent in 2023. Daarmee komt deze categorie uit op een nummer drie positie op de lijst van meestgebruikte 5G IoT-toepassingen.

Focus van investeringen verschuift

5G biedt de dienstverleners in communicatie veel nieuwe kansen waar ze uit moeten kiezen. Baghdassarian raadt hen aan zich bij het plannen van hun investeringen voorlopig te concentreren op beveiliging buiten in stedelijke gebieden. "Camera's ingezet door gemeentelijke diensten of gebouwenbeveiligers vormen nu de grootste direct beschikbare markt omdat zij buiten functioneren op veel verschillende plekken in de stad en draadloze communicatie vereisen", legt Stephanie Baghdassarian, senior research director bij Gartner, uit.

Voor de langere termijn is het 'connected car'-prinipe interessant. Het aantal auto's met 5G-mogelijkheden dat ook daadwerkelijk gebruik maakt van de 5G-verbinding, groeit van 15 procent in 2020 via 74 procent in 2023 naar 94 procent in 2028, heeft Baghdassarian becijferd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in